Acasa | Revista Pici | Comenzi | Fotomodel | Expozitie | Contact Concurs | Inscriere | Intra ca membru  

Sfintii Trei Ierarhi

Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur - acestea sunt personalitatile religioase sarbatorite impreuna, pe 30 ianuarie, sub numele comun de Sfintii Trei Ierarhi. Aceasta sarbatorire in comun a fost aleasa tocmai pentru a evidentia harul dumnezeiesc, cu totul deosebit, al acestora, chiar daca numele fiecaruia in parte mai este pomenit in cursul aceleiasi luni: Sfantul Vasile cel Mare (1 ianuarie), Sfantul Grigorie Teologul (25 ianuarie) si Sfantul Ioan Gura de Aur (aducerea moastelor sale fiind amintita pe 27 ianuarie). Dupa cum arata anii trecerii lor intru Domnul (Sfintul Vasile cel Mare - 379, Sfantul Grigorie Teologul - 389 si Sfantul Ioan Gura de Aur - 407), cei trei au fost contemporani, ba chiar prieteni si colegi de studii.

Cei trei sfinti au fost adevarate “varfuri” ale crestinismului, intrecand cu inaltimea lor pe multi alti reprezentanti ai stravechii noastre credinte si au avut un cuvant greu de spus dupa acea lunga si cumplita perioada de persecutii la care au fost supusi crestinii - in acele vremuri - timp de aproape 300 de ani.

Sfantul Vasile cel Mare s-a nascut in Cezareea Capadociei, intr-o familie evlavioasa, primind de la parintii sai o educatie crestina aleasa. Incepe sa studieze in familie, cu tatal sau, rectorul Vasile. Invata apoi cu cei mai eruditi rectori si filosofi la Cezareea Capadociei (al treilea oras ca marime si importanta din Imperiul Roman, dupa Roma si Alexandria Egiptului), iar mai tarziu ajunge la Constantinopol (devenit capitala imperiului), iar in cele din urma - la Atena, unde ii avea drept colegi pe Sfantul Grigorie de Nazianz (zis si Teologul) si pe viitorul imparat Iulian Apostatul. In anul 355, pe cand avea 25 de ani, se intoarce in orasul sau natal, primeste botezul, imparte saracilor intreaga sa avere si se dedica vietii in manastire.

Aici, impreuna cu prietenul sau Grigorie de Nazianz redacteaza o culegere de texte pe tema frumusetii vietii spirituale, intitulata “Filocalia”, adica iubirea de frumos. In anul 364 este hirotonisit preot, iar in 370 devine episcop al Cezareei Capadociei. De numele sau sunt legate “Regulile monahale mari si mici”, precum si liturghia care ii poarta numele.

Sfantul Grigorie de Nazianz s-a nascut la Arianz, langa cetatea Nazianz, intr-o familie de aristocrati. In anul 379, pleaca la Constantinopol, unde - in mica biserica a Invierii - tine cele cinci cuvantari teologice in cinstea Sfintei Treimi, care ii vor aduce mai tarziu numele de “Teologul”. Cuvantarile sale au demonstrat ca era un orator desavarsit, profund cunoscator al principiilor retoricii, acestea fiind studiate in scolile de retorica (arta de a vorbi frumos si de a convinge auditoriul de corectitudinea ideilor exprimate). Mai trebuie spus ca Sfantul Grigorie este primul autor grec care a publicat o colectie de scrisori, el punand astfel bazele corespondentei ca mijloc de comunicare, stabilind calitatile pe care trebuie sa le aiba o scrisoare: concizie, claritate, gratie si simplitate.

Sfantul Ioan Hrisostom sau Ioan Gura de Aur, mai tanar decat primii doi ierarhi, este considerat cel mai de seama reprezentant al Scolii din Antiohia, oras socotit drept “podoaba Orientului” inca din timpul lui Alexandru cel Mare. Tatal Sfantului Ioan Gura de Aur a detinut o inalta functie militara a acelor vremuri: “magister militum Orientis”. Din punct de vedere religios, Ioan Gura de Aur este cel care fixeaza, in canoane precise, taina cea mai presus de fire si de intelegere care se savarseste de fiecare data in cadrul Sfintei Liturghii, cand Hristos se jertfeste in mod real. Datorita talentului sau oratoric, de bun vorbitor, Sfantul Ioan a primit titlul de “invatator si sacerdot universal”, tot gratie maretiei si splendorii cuvantului sau primind numele de Hrisostom, adica “Gura de Aur”. A fost si patriarh al Constantinopolului.POTI MERGE
GRATIS LA
DISNEYLAND
TAINELE SPORTULUI MINTII TAINELE
SPORTULUI
MINTII
SCOALA
DE FOTBAL
PENTRU COPII
TORTURI
PENTRU
ANIVERSARI
Copyright Editura IMPRIMA Conditii si drepturi de autor

Online: 3 utilizatori
Membri: