Acasa | Revista Pici | Comenzi | Fotomodel | Expozitie | Contact Concurs | Inscriere | Intra ca membru  

PRINTUL SEMIPUR (HALF BLOOD PRINCE)


Materialul de fata a fost scris de realizatorii site-ului www.HarryPotter.as.roTimp de aproape un an, intre aparitiile ultimelor doua carti ale seriei Harry Potter, fanii din intreaga lume si-au pus intrebarea: cine va fi, oare, Printul Semipur (Half Blood Prince in varianta originala, in limba engleza)?


Publicarea unui citat si a titlului din cartea ce urma sa apara, cu mult inainte de lansare, au creat in intreaga comunitate a fanilor convingerea ca printul urma sa fie un personaj nou, cu mers usor schiopatat, cu un par sur si o coama ca de leu. Multe intrebari s-au ridicat, multe speculatii au facut sa creasca si mai mult nerabdarea fanilor, in asteptarea cartii. Nici parcurgerea cartii, odata aparuta, nu a dat, decat la final, raspunsul mult asteptat.

Intr-un mod fascinant, scriitoarea a reusit sa mentina suspansul pana in capitolul 28, suspans prin care trece insusi Harry, ajuns, printr-o ciudata coincidenta, in posesia unui manual vechi de potiuni al printului. Raspunsul este in egala masura neasteptat pentru Harry, dar si pentru cititori: Printul Semipur este nimeni altul decat profesorul Severus Plesneala, unul dintre cele mai controversate personaje ale intregii serii.

In mod ciudat, inainte de a afla cine este Printul Semipur, Harry il simte pe acesta foarte apropiat, folosindu-i indicatiile scrise pe vechea carte, fapt ce il ajuta sa devina cel mai bun elev al orelor de Potiuni. Harry descopera pe parcursul anului VI ca fostul proprietar al cartii era extraordinar de priceput la aceasta materie, descoperirile acestuia castigandu-i eroului nostru intreaga admiratie si simpatie. Si, de multe ori, chiar daca Hermione, dintr-un exces de corectitudine amestecata cu invidie, condamna folosirea indicatiilor scrise de Print, nimic nu il poate opri pe Harry sa se bazeze in totalitate pe faptul ca raspunsurile la intrebarile sale se vor gasi scrise intotdeauna in cartea sa de Potiuni. Descoperirea identitatii Printului ii aduce lui Harry o stare confuza: pe de o parte ii mai adauga inca o apreciere la adresa profesorului Plesneala, dar, pe de alta parte, adanceste prapastia creata intre ei in primii sase ani petrecuti de Harry la Hogwarts.

Dar cine este, deci, Printul Semipur? El este un fost elev la Hogwarts, aproape genial, devenit apoi un profesor foarte bun de Potiuni. Profesorul Plesneala este un om plin de contradictii. Mereu grijuliu fata de elevii sai, dar de multe ori incorect in aprecierile faptelor acestora, fost Devorator al Mortii, acolit al maleficului vrajitor Cap-de-Mort, dar ajuns apoi un om de incredere al directorului de la Hogwarts si membru al Ordinului Phoenix. De-a lungul perioadei acoperite de primele cinci carti ale seriei, profesorul Plesneala a reusit sa isi creeze foarte multi fani, dar si foarte multi contestatari. Problema pe care o aduce cea de-a sasea carte este aflarea raspunsului la intrebarea daca este profesorul Plesneala un criminal, sau este doar o victima a deciziilor luate de el si profesorul Dumbledore.

Fanii sunt impartiti in a considera fie ca Plesneala l-a omorat pe profesorul Dumbledore (fiind de partea raului), fie ca este de partea binelui, moartea lui Dumbledore fiind o inscenare, pusa la cale chiar de acesta. Nu trebuie uitat ca Plesneala nu este pe deplin sincer cu Narcissa si Belatrix, in discutia de la inceputul cartii si nici faptul ca Hagrid a asistat la o discutie intre Dumbledore si Plesneala, in care acesta din urma refuza categoric sa execute un anumit ordin.

Desi avertizati de scriitoare intr-o serie de interviuri, fanii Harry Potter au fost surprinsi foarte tare de acest personaj: Plesneala, Printul Semipur. Raspunsurile aduse de cartea a sasea au dat nastere unor noi si noi intrebari. Desi sfarsitul cartii il lasa pe acesta ca principal raspunzator pentru tragedia petrecuta, cartea a saptea ii va putea aduce deplina reabilitare. Iar asta ar fi pentru toti aceia care l-au indragit atat pe acest personaj fascinant, o mare bucurie si usurare. Si nu in ultimul rand, un ajutor in plus pentru Harry, in lupta sa cu vrajitorul cel rau, Cap-de-Mort. Ce alegere va face Plesneala, atunci cand ii va avea in fata pe Harry si pe Cap-de-Mort? Raspunsul il vom afla abia dupa momentul in care cea de-a saptea si ultima carte a seriei Harry Potter va vedea lumina tiparului.


 • Imaginile prezentate sunt ©Warner Bros
 • Drepturile de publicare a cartilor Harry Potter in Romania apartin Editurii Egmont


 • POTI MERGE
  GRATIS LA
  DISNEYLAND
  TAINELE SPORTULUI MINTII TAINELE
  SPORTULUI
  MINTII
  SCOALA
  DE FOTBAL
  PENTRU COPII
  TORTURI
  PENTRU
  ANIVERSARI
  Copyright Editura IMPRIMA Conditii si drepturi de autor

  Online: 1 utilizator
  Membri: