Acasa | Revista Pici | Comenzi | Fotomodel | Expozitie | Contact Concurs | Inscriere | Intra ca membru  

Anul fanilor Harry Potter


Se poate spune, fara riscul de a exagera, ca 2005 a fost, intr-adevar, un an in care cititorii fideli ai cartilor seriei Harry Potter au fost rasfatati. Si ca pasiunea lor pentru lumea magica din romanele semnate J. K. Rowling a fost rasplatita de autoarea britanica printr-o noua aparitie editoriala de exceptie. Si cei care prefera filmele aceleiasi serii vor avea parte de o premiera, la sfarsitul acestui an. Dar, despre toate acestea, cititi materialul urmator, ai carui autori - realizatorii site-ului www.harrypotter.as.ro - sunt printre cei mai buni cunoscatori ai fenomenului Harry Potter din Romania.

16 iulie 2005 - Lansarea simultana in 106 tari
Ora 22.00. Bucuresti si Iasi, doua orase ale unei tari care isi ocupa locul intre statele lumii gratie pasiunii unui numeros grup de cititori. De fapt, in aceasta zi, fanii din Romania s-au aflat - spiritual - langa cei din alte 105 tari: lumea lui Harry Potter a fost adusa in mijlocul lor si au trait, pentru o noapte, intr-o poveste deosebita.

Aleea Diagon, o alee celebra in cartile scriitoarei J. K. Rowling, prinde viata pe strada Arthur Verona din Bucuresti: felinare, bauturi magice, eprubete, iata cateva dintre elementele care il intampina pe orice vizitator al strazii. Si, in ciuda orei inaintate, copii si parinti sunt inca pe strada, unde vor ramane in continuare, cateva ore. La ora 24.00 (de fapt 0), spectacolul incepe, cu magicianul Vertus care intretine atmosfera: muzica, voie buna, un specialist in dragonologie invitat de departe, spectacol cu torte al unor tineri veniti tocmai din America de Sud, concursuri de costume, baghete magice daruite in functie de aptitudinile fiecaruia etc.

Cum sa simti trecerea timpului? Cum sa nu doresti ca noaptea lansarii sa nu se sfarseasca prea repede - atunci cand surprizele se tin lant? Ora 2.00, in miez de noapte, aduce si momentul cel mai asteptat de fani: cutiile cu carti Harry Potter and the Half Blood Prince sosesc, fiind aduse cu un Ford Anglia, asemanator cu cel din filmele seriei. Dar petrecerea copiilor si a adultilor cu suflete tinere continua cu mult peste ora 2.00, catre zorii zilei urmatoare.

Multumita librariilor Carturesti si Nautilus (importator al acestor minunate carti), Romania s-a aflat pe lista celor 106 tari in care a avut loc lansarea simultana, dar nu numai atat. Tinerii din Romania au avut parte de momente magice si, pentru o noapte, s-au aflat mai aproape de Harry si de scriitoarea J. K. Rowling.


26 noiembrie 2005 - Mult asteptata lansare in limba romana
Din cele sase carti scrise de J. K. Rowling, in Romania au fost traduse primele cinci: Harry Potter si piatra filosofala, Harry Potter si camera secretelor, Harry Potter. Prizonier la Azkaban, Harry Potter si pocalul de foc, Harry Potter si Ordinul Phoenix. Versiunea in limba romana a titlului celei de a sasea carti, Harry Potter and the Half Blood Prince, nu a fost inca data publicitatii de Editura Egmont, dar pentru orice varianta s-ar opta, respectiva traducere va starni multe discutii. Si asta din cauza faptului ca este un titlu cu adevarat greu de tradus, scriitoarea incluzand in el o informatie deosebit de pretioasa, un joc de cuvinte minunat. Greutatea traducerii este demonstrata si de varianta traducatorilor portughezi, care au ales calea alterarii complete a semnificatiei titlului, numind-o Harry Potter e o Príncipe Misterioso, adica Harry Potter si Misteriosul Print.

Coperta cartii in limba romana ii va infatisa pe Harry si pe profesorul Dumbledore aplecati deasupra unui pensiv, culoarea predominanta fiind verdele. Numele Harry Potter va fi scris cu mov, iar restul titlului - cu negru, cartea urmand sa aiba in jur de 640 de pagini.

La data redactarii acestui articol, procesul de traducere a cartii se afla in fazele finale si cu siguranta a adus traducatoarei seriei, Ioana Iepureanu, multe momente deosebite. Desi nu a putut da detalii despre subiectul cartii, Ioana Iepureanu a avut amabilitatea sa ne declare:
"Volumul sase este, cred eu, guvernat de un proces general de umanizare, care face ca relatia dintre cititori si personaje sa fie poate chiar mai puternica decat inainte. Accentul pare sa cada pe nivelul emotional, trecutul si viitorul reflectandu-se deopotriva in prezentul naratiunii si modeland modul in care sunt percepute cauzele si efectele in jurul carora este construita aceasta serie. Lumea din care face parte Harry nu va mai fi niciodata la fel dupa sfarsitul celui de-al saselea an petrecut la Hogwarts, iar intregul volum este asemeni unei anticamere in care Harry gaseste raspunsuri si explicatii care il pregatesc pentru urmatoarea etapa, ajutandu-l sa se cunoasca mai bine pe el insusi. J. K. Rowling ne ofera o noua ocazie de a patrunde intr-o lume in care referintele mitologice se impletesc cu o poveste captivanta - o lume magica unde prietenia, curajul si iubirea sunt o realitate, la fel ca si suferinta."

Data lansarii in limba romana a celui de-al saselea volum este 26 noiembrie 2005, moment pe care toti fanii din tara noastra il asteapta cu nerabdare. In mod cert, lansarea va fi un spectacol pentru toata lumea, o bucurie pentru cei mici si cei mari deopotriva. Adriana Savu, marketing manager al Editurii Egmont, ne-a declarat in legatura cu acesta:
"Lansarea celui de-al VI-lea volum din seria Harry Potter va fi, fara indoiala, cel mai impresionant show realizat vreodata in Romania pentru lansarea unei carti. Asteptarile fanilor Harry Potter - din ce in ce mai mari si mai vizibile - nu vor fi inselate nici de aceasta data. Vor fi concursuri, surprize, invitati speciali, intr-o seara de neuitat".

Prin urmare, putem repeta ca 2005 este, fara indoiala, cel mai important an pentru fanii Harry Potter: un moment magic in mijlocul verii, prilejuit de lansarea simultana a cartii in varianta in limba engleza, altul cu siguranta foarte apreciat la sfarsitul lui noiembrie (adus de lansarea traducerii in limba romana), anul incheindu-se in mod magistral cu premiera in Romania a celui de-al patrulea film al seriei. Ce ne-am putea dori mai mult?


 • Drepturile de publicare a cartilor Harry Potter in Romania apartin Editurii Egmont


 • POTI MERGE
  GRATIS LA
  DISNEYLAND
  TAINELE SPORTULUI MINTII TAINELE
  SPORTULUI
  MINTII
  SCOALA
  DE FOTBAL
  PENTRU COPII
  TORTURI
  PENTRU
  ANIVERSARI
  Copyright Editura IMPRIMA Conditii si drepturi de autor

  Online: 2 utilizatori
  Membri: