Acasa | Revista Pici | Comenzi | Fotomodel | Expozitie | Contact Concurs | Inscriere | Intra ca membru  

Walt Disney


Walt Disney a fost si ramane considerat parintele desenelor animate moderne. In cei peste 43 de ani de cariera, “Esopul modern” - cum a fost numit dupa celebrul fabulist grec - a fost producatorul si regizorul a peste 600 de filme de animatie, pentru care a primit 950 de medalii, premii sau distinctii din toate tarile lumii, peste 30 de premii Oscar si 7 premii Emmy, conferite de Academia Americana. Creatorul lui Mickey Mouse si al celebrului parc Disneyland a influentat arta mondiala prin imaginatie, spirit de inovatie si optimism. Prin munca sa a adus lumii nu numai bucurie si fericire, dar si un mijloc unic de comunicare intre popoarele lumii: desenul animat. Numit de un critic englez de arta “cea mai semnificativa figura in arta grafica de la Leonardo da Vinci pana in zilele noastre”, Walt Disney a descris viitorul, povestind trecutul.

Walt Disney (pe numele sau adevarat Walter Elias Disney) s-a nascut pe 5 decembrie 1901, in orasul american Chicago. Imediat dupa nasterea lui, familia se muta intr-un orasel din statul Missouri, loc unde micul Walt isi va petrece cei mai frumosi ani ai copilariei. La numai sapte ani, talentul sau de geniu al desenului este descoperit si apreciat de vecinii lui, carora micutul Walt le vindea schite si desene facute de el. Tatal sau, ocupat cu agricultura si cresterea animalelor, n-a dat prea mare importanta talentului fiului lui, ajutorul si incurajarile venind din partea mamei si a fratelui mai mare, Roy. In toti acesti ani petrecuti la tara, Walt invata sa iubeasca natura si animalele, elemente care il vor influenta in viitor.

In liceu, Walt Disney prinde si gustul actoriei, distrandu-si colegii prin imitarea eroului sau favorit, Charlie Chaplin. Asta in timpul zilei, pentru ca noaptea se furisa - fara stirea parintilor - pentru a juca diverse roluri in piese comice pe scena unui mic teatru din oras. In 1918, cererea sa de inrolare in armata este respinsa (pentru ca avea doar 16 ani!), asa ca se angajeaza sofer pe ambulanta in cadrul Crucii Rosii, plecand pentru cativa ani in Franta. Si cum talentul sau nu putea sa treaca neobservat, copertina ambulantei lui nu avea culoarea kaki (ca a panzei speciale de camuflaj), ci era pictata cu diferite personaje comice.

Intors din Franta, creeaza primul sau film de animatie, despre o fata si aventurile sale intr-o lume a desenelor animate - “Alice”. Deoarece succesul intarzie sa apara in Kansas City - orasul in care incepuse o mica afacere - Walt pleaca la Hollywood, unde, impreuna cu fratele sau Roy, isi deschid un atelier de desen in garajul unui unchi. In scurt timp, cei doi primesc o comanda pentru a produce un film de lung-metraj: “Alice in Tara Desenelor”.

In 1928, Walt Disney ii da viata lui Mickey Mouse, personaj ce avea sa devina cel mai cunoscut “star” al desenelor animate. Primul film mut (fara sonor) in care apare Mickey se numeste “Nebunii cu avionul”. Debutul pe ecran si-l face, insa, in desenul “Vasul cu aburi Willie”, primul film de animatie in care sunetul se sincroniza (adica se auzea exact in acelasi timp) cu miscarea buzelor personajelor. Cautand perfectiunea in domeniul artei, Walt creeaza celebra companie Tehnicolor, in cadrul careia produce primele desene animate color: “Silly Symphonies Cartoon Features”. In 1932, filmuletul “Flori si copaci” ii aduce primul dintre multele premii ale Academiei Americane de Film. Mai tarziu, in 1937, apare si primul film de animatie - “Moara cea veche”, in care s-au folosit tehnici speciale cu mai multe camere de filmare.

In acelasi an - pe 21 decembrie - are loc premiera filmului de animatie “Alba-ca-Zapada si cei Sapte Pitici”, una dintre capodoperele cinematografiei mondiale. Costul total al acestei productii a fost de aproape un milion si jumatate de dolari (!), suma impresionabil de mare chiar si pentru zilele noastre. Filmul a avut un succes total, umbrit doar de cel mai tragic eveniment din viata lui Disney, accidentul care a dus la moartea mamei lui, in 1938.

Spre finalul anului 1940 se termina constructia noului studio Disney, in care urmau sa lucreze mai mult de 1000 de oameni (artisti, animatori, scenaristi si tehnicieni). Aici Disney realizeaza - in urmatorii cinci ani - celebrele filme clasice de animatie “Pinocchio”, “Elefantul Dumbo”, “Bambi” sau “Fantasia”. In afara de aceste asa-numite “filme-clasice” din cauza celui de-al doilea razboi mondial, aproape 95% din productie a fost concentrata asupra filmuletelor dedicate armatei americane.

Dupa razboi, in 1945, Disney lanseaza primul film animat - “Cei trei calareti” - in care personajele desenate sunt combinate cu oameni adevarati, urmat imediat de aparitia desenului muzical “Mary Poppins”. Cu totul, in acest imens studio s-au realizat mai mult de 100 de productii animate.

Atentia lui Walt Disney s-a indreptat si asupra educatiei copiilor. Prin filmele create - Desertul viu, Preeria pe cale de disparitie, Leul african sau Salbaticia alba - le-a facut cunostinta copiilor cu viata animalelor, cu natura si cu conservarea mediului inconjurator. Tot in acest spirit, cel de a da vietii o fata mai vesela si mai frumoasa, in 1955 se deschide Parcul Disneyland. In numai zece ani, magica imparatie a desenelor fusese deja vizitata de regi, regine si presedinti din toata lumea, numarul celor care vazusera “minunea” depasind 200 de milioane de oameni! Iar acesta era doar inceputul. In 1965, prin programul de imbunatatire a vietii din orase, Disney creeaza un al doilea parc, celebrul Disney World. Mult mai mare decat primul, acesta adapostea un nou parc de amuzament, o statiune turistica cu un hotel si un motel, precum si un prototip al “Orasului de maine”, asa cum il vedea Disney.

In 1961, Disney pune bazele Institutului Californian de Arta, un colegiu in care urmau sa studieze toti copiii pasionati de arta, sub acelasi acoperis. Acest lacas a fost una dintre marile realizari in domeniul artei, proiectele lui Disney fiind continuate si dupa moartea acestuia, pe 15 decembrie 1966. Astfel, fiicele sale - Diane si Sharon - au condus si terminat lucrarile statiunii turistice Walt Disney World si a parcului Taramul Magic, deschise publicului in 1971, pentru ca in 1989 sa se deschida Parcul Studiourilor Disney. De asemenea, multe dintre filmele moderne de animatie - “Fantasia”, “Regele Leu” - se bazeaza pe personajele create de Walt Disney in timpul celor 43 de ani de cariera.POTI MERGE
GRATIS LA
DISNEYLAND
TAINELE SPORTULUI MINTII TAINELE
SPORTULUI
MINTII
SCOALA
DE FOTBAL
PENTRU COPII
TORTURI
PENTRU
ANIVERSARI
Copyright Editura IMPRIMA Conditii si drepturi de autor

Online: 2 utilizatori
Membri: