Acasa | Revista Pici | Comenzi | Fotomodel | Expozitie | Contact Concurs | Inscriere | Intra ca membru  

TIMBRELE


FILATELIA
Inseamna mai mult decat colectionarea micutelor bucati de hartie cu margini dantelate care, de obicei, se lipesc pe scrisori. Cei prinsi de aceasta pasiune leaga prietenii si isI imbogatesc cunostintele. Un timbru incanta privirea prin frumusetea desenului, culorii si tehnicii de tiparire dar iti poate dezvalui si o multime de amanunte despre evenimente, persoane sI locuri.


PASIUNE
Cu ani in urma, colectionarea si schimbul de timbre era una dintre cele mai raspandite pasiuni ale copiilor. Deseori ii puteai intalni in fata blocurilor sau in locurile de joaca studiindu-si clasoarele - niste cataloage speciale pentru pastrat timbre. Copii foloseau lupe pentru a vedea mai bine detaliile micilor imagini, si pensete, pentru a nu murdari sau indoi timbrele. Cele mai cautate erau colitele. De dimensiuni mai mari, acestea incadrau o marca postala. Astazi, timbrele pot fi cumparate de la centrele speciale ale Romfilateliei.


VALOARE
Inainte de aparitia marcii postale, costurile livrarii scrisorilor erau achitate de destinatar. Realizarea primelor marci postale a revolutionat serviciile postale deoarece functia de baza a timbrelor o reprezinta plata in avans a unui serviciu postal. Valoarea unui timbru pentru colectionari este insa cu totul alta. Cele mai valoroase - si mai rare – timbre sunt cele cu erori de imprimare. ROL. Marcile postale indeplinesc trei roluri principale: chitanta cu o anumita valoare pentru o plata in avans a unui serviciu postal, mijloc de promovare a unui anumit subiect si piesa de colectie. Dar mai presus de orice, micutele hartii tiparite duc informatia in toate colturile lumii.


Cel mai frumos timbru
In fiecare an revista austriaca „Briefmarke“ acorda un premiu pentru cel mai frumos timbru din lume. Premiul „Cel mai frumos timbru“ din lume in anul 2004 i-a revenit Rusiei, pentru Blocul „ Zodiacul cu animale“. Locul 8 a revenit Romaniei, pentru o colectie de trei marci postale care il reprezinta pe vestitul navigator Amerigo Vespucci si doi celebri cartografi, Mercator si Jodocus Honius.


Colectionari
Colectionarea marcilor postale a avut un puternic impact in tara noastra. Acest hobby a ajuns la noi in jurul anului 1865, in perioada de domnie a lui Alexandru Ioan Cuza. In acea perioada, colectionarii individuali sau comerciantii de tutun vindeau primele noastre marci postale: Cap de Bour, Principatele Unite sau Cuza. Nevoia de comunicare intre colectionarii de timbre a dus la organizarea lor in diverse societati si cluburi filatelice, acestea avand o activitate intensa, in special la inceputul secolului XX.


Stiati ca...

 • Cele mai vechi inscrisuri de tipul cartii postale pot fi considerate tablitele inscriptionate sumeriene.
 • Prima emisiune de marci postale a aparut la 6 mai 1840, afisand portretul Reginei Victoria.
 • Cel mai scump timbru din lume este suedez – Treskilling - si-si datoreaza valoarea unei erori de culoare. A fost vandut in 1996 la pretul de 1.429.000 lire sterline.
 • Cel mai rar timbru: Centul British Guyana din 1856. Exista un singur exemplar in toata lumea.
 • Cea mai mica marca postala din lume: emisa in 1863 de catre statul columbian Bolivar, masurand 9,5 X 8 mm.


  Istorie
  Primul timbru din lume a aparut in Marea Britanie si s-a numit Penny Black. Optsprezece ani mai tarziu, la 15 iulie 1858 a aparut prima emisiune de marci postale romanesti intitulata Cap de bour. Emisiunea a fost tiparita in Moldova si reproduce semnul heraldic de pe s t e m a statului. Pana la data de 1 iulie 2004, titulatura Tipografiei Postei Romane era „Fabrica de Timbre“. Istoria acesteia incepe la 29 februarie 1872. La acea vreme, fabrica era dotata cu patru prese tipografice de mana aduse de la Viena. Primele lucrari realizate la Fabrica de Timbre au fost in anul 1872 colile incrustate si politele.


  Marci romanesti
  Una dintre cele mai frumoase emisiuni de timbre fiscale romane sti a fost tiparita in anul 1911. Timbrul il reprezenta pe Carol I, iar cliseele folosite au fost aduse din strainatate. Aceste timbre au circulat pana la sfarsitul anului 1919. Din 1927, lucrarile incep sa fie aparate impotriva falsificarii datorita tehnicii performante folosite. Tot in acest an apare emisiunea de timbre fiscale cu efigia regelui Ferdinand. Din 1929 apar timbrele postale oficiale folosite pentru francarea corespondentei. Prima emisiune de timbre fiscale realizate in totalitate in Fabrica de Timbre a fost scoasa pe piata in 1932, cu efigia Regelui Carol al II-lea. Regele Romaniei a avut una dintre cele mai renumite colectii de timbre din lume.


  Imaginile au fost preluate de la urmatoarele site-uri, carora le multumim
 • www.stamp-shop.com
 • www.noer.com
 • www.answers.com
 • www.windriverhistory.org


 • POTI MERGE
  GRATIS LA
  DISNEYLAND
  TAINELE SPORTULUI MINTII TAINELE
  SPORTULUI
  MINTII
  SCOALA
  DE FOTBAL
  PENTRU COPII
  TORTURI
  PENTRU
  ANIVERSARI
  Copyright Editura IMPRIMA Conditii si drepturi de autor

  Online: 5 utilizatori
  Membri: