Acasa | Revista Pici | Comenzi | Fotomodel | Expozitie | Contact Concurs | Inscriere | Intra ca membru  

PARCUL NATURAL “PORTILE DE FIER”


Cand citesc sau aud denumirea “Portile de Fier”, cei mai multi dintre noi se gandesc imediat la uriasa hidrocentrala de pe Dunare. Si, probabil, foarte putini stiu ca “Portile de Fier” este si numele unui parc natural, din aceeasi zona pitoreasca a Romaniei.

Intins pe zeci de mii de hectare, parcul este limitat la sud chiar de Dunare (intre confluenta cu Nera - la vest si localitatea Schela Cladovei, in amonte - la est). Limita sa nordica este mult mai complexa, incepand din sudul localitatii Socol si urmarind - in cea mai mare parte - vaile afluentilor directi ai Dunarii ce izvorasc din Muntii Locvei si Almajului. Limita vestica a Parcului Natural “Portile de Fier” se situeaza in dreptul localitatii Bazias, iar cea estica - la Drobeta Turnu Severin.

Considerat unul dintre cele mai frumoase din Europa si - cu certitudine - parcul cu cea mai veche istorie geologica de pe continentul nostru, dar si cu cea mai mare suprafata din Romania, Parcul “Portile de Fier” este o adevarata bijuterie a naturii. Cel mai mare si mai vechi defileu al unui fluviu european este conturat de forme de relief deosebit de spectaculoase: versanti abrupti, vai inguste, pesteri in pereti stancosi etc. Un peisaj superb in care totul este acoperit de o vegetatie abundenta, submediteraneeana, care sporeste impresia de naturalete, ba chiar de salbaticie. Aici, in zona Parcului Natural “Portile de Fier”, Dunarea are cea mai mare adancime a sa (peste 50 de metri), dar si cea mai mica distanta intre maluri. De altfel, escaladarea dificila a versantilor stancosi ai defileului a favorizat - in mod natural - conservarea integritatii peisajului vegetal, inca dinainte de adopatarea unor masuri oficiale de ocrotire a naturii.

Dar acestea tot au fost necesare pana la urma, mai ales dupa punerea in functiune a hidrocentralei de la Portile de Fier (cea mai puternica si cu cea mai mare acumulare de apa din Romania).

Dincolo de rolul sau economic extraordinar de important (ca furnizor major de energie electrica), construirea hidrocentralei a afectat destul de serios ecosistemul zonei: insula Ada-Kaleh a fost inundata, ca si cateva mici localitati, iar altele au fost mutate pe un alt amplasament (Orsova, Ieselnita etc.). De asemenea, odata cu insula Ada-Kaleh si cu localitatile inundate au disparut cateva plante specifice biotipului mediteraneean: chiparosul, migdalul, castanul comestibil, leandrul etc.

Cu toate acestea, farmecul defileului nu s-a diminuat: la adapostul stancilor abrupte, ospitaliere doar pentru cateva plante, mai pot fi inca admirate remarcabile elemente unice ale florei noastre: artarul de Banat si laleaua de Cazane (Tulipa hungarica). De asemenea, si fauna zonei este cu totul speciala, putand fi intalnite aici animale pe care nu le mai poti vedea in alte parti ale tarii: mojdreanul, vipera cu corn, specii rare de broaste testoase, lilieci si gusteri etc.POTI MERGE
GRATIS LA
DISNEYLAND
TAINELE SPORTULUI MINTII TAINELE
SPORTULUI
MINTII
SCOALA
DE FOTBAL
PENTRU COPII
TORTURI
PENTRU
ANIVERSARI
Copyright Editura IMPRIMA Conditii si drepturi de autor

Online: 1 utilizator
Membri: