Acasa | Revista Pici | Comenzi | Fotomodel | Expozitie | Contact Concurs | Inscriere | Intra ca membru  

POIANA NARCISELOR DE LA VAD


Satul Vad, comuna Sercaia, judetul Brasov. Despre aceasta localitate, oamenilor de aici - ramasi in casele batranesti, sau plecati la oras - le place sa spuna, cu mandrie, ca este cel mai frumos sat din Transilvania. Chiar asa au si intitulat prezentarea facuta localitatii pe internet. Si e destul de greu sa ii contrazici, caci foarte putine sunt zonele in care Dumnezeu si natura sa fi aratat atata darnicie localnicilor: sa pomenim numai de renumita Dumbrava a Vadului o poiana „inundata” in fiecare primavara de narcise! Iar oamenii locului au raspuns acestui rasfat divin prin munca, har, credinta, cinste si respect.

Ideal asezat, la jumatatea distantei dintre Muntii Fagarasului si partea transilvaneana de amonte a raului Olt, pe malurile Sercaii, Vadul i-a cucerit pe toti cei care au trecut pe aici, ba i-a chemat in vizita chiar si pe cei care doar au auzit povestiri despre frumusetea locurilor si ospitalitatea localnicilor. De altfel, pe aici s-a calatorit de sute de ani, caci prin Vad trecea faimosul “drum regal” (Via Regis), care venea de la Sibiu, prin Fagaras, inaintand spre Bran si, de acolo, catre Tara Romaneasca.

O prima si certa referire istorica la existenta Vadului este un inscris domnesc care aminteste ca, in ultimii ani ai secolului XIII (1390 - 1400), dregatorii lui Mircea cel Batran au venit aici pentru a ii pune in posesie pe trei dintre boierii rasplatiti de domnitor cu o noua improprietarire. Mai tarziu, pe la 1459 - 1460, Vlad Tepes si-a adus ostile pe aici, pentru a-i pedepsi pe sasii ardeleni care ii adaposteau pe pretendentii la tron, adversari ai domnitorului. In timpul acestei incursiuni, ostenii fideli lui Vlad Tepes au incendiat targul Sercaia si satul Mica.

Si astazi se mai aude in sat dangatul unui clopot oferit Bisericii Vadului de imparateasa Maria Tereza, care a vizitat localitatea in 1771, acelasi lucru facandu-l, doi ani mai tarziu, si fiul ei, Iosif al II-lea, viitorul imparat luminat al Austriei (1780 - 1790).

Narcisele care cresc spontan in Dumbrava sau Poiana Vadului - si care au dus faima satului in toate colturile tarii - sunt numite de localnici coprine. Sunt plante erbacee a caror tulpina are in partea superioara o singura floare, mare, de culoare galbena (denumita stiintific Narcissus radiiflorus) sau alba (Narcissus poeticus). Monument unic in Europa (si chiar in lume), in ceea ce priveste peisajul floristic si suprafata de 400 de hectare pe care se intinde, Poiana Narciselor de la Vad este amplasamentul in care se desfasoara anual traditionalul "Festival al Narciselor", prilej cu care numerosi turisti vin aici sa se relaxeze si sa admire aceasta splendoare a naturii. Poate ajungeti si voi, chiar anul acesta! Peste putin timp infloresc coprinele…POTI MERGE
GRATIS LA
DISNEYLAND
TAINELE SPORTULUI MINTII TAINELE
SPORTULUI
MINTII
SCOALA
DE FOTBAL
PENTRU COPII
TORTURI
PENTRU
ANIVERSARI
Copyright Editura IMPRIMA Conditii si drepturi de autor

Online: 2 utilizatori
Membri: