Acasa | Revista Pici | Comenzi | Fotomodel | Expozitie | Contact Concurs | Inscriere | Intra ca membru  

Piramidele

Situat pe malul marelui fluviu Nil, langa Cairo, ansamblul celor trei piramide egiptene de la Giseh este singura dintre cele sapte minuni ale lumii antice care mai exista in zilele noastre.

Imensele constructii au o vechime de peste 4500 de ani, cea mai mare dintre piramide fiind considerata si azi cel mai mare edificiu cladit vreodata. Piramidele lui Keops, Kefren si Mikerinos au fost ridicate intre anii 2700 - 2500 inainte de Hristos, langa vechea capitala egipteana Memphis, in cinstea celor trei faraoni egipteni carora le poarta numele. Desi au fost studiate indelung in ultimii doua sute de ani de arheologi din toata lumea, piramidele de la Giseh nasc si in zilele noastre o multime de intrebari pline de mister: De ce au fost construite? Cine le-a construit?

Cum au fost construite?
100.000 de muncitori - mereu altii - au lucrat timp de 20 de ani la ridicarea si asezarea celor aproximativ 2,3 milioane de blocuri de piatra, fiecare cantarind circa 2 tone! Acestea se presupune ca sunt datele generale despre constructia Piramidei lui Keops, gigantul de 135 de metri (initial, piramida avea 146 de metri, dar - in timp - varful a “pierdut” 11 metri prin eroziunea pietrei). Cele patru laturi au fiecare cate 230 de metri, cu o diferenta uluitoare intre ele de numai cativa centimetri, si sunt perfect orientate catre cele patru puncte cardinale.

Referitor la constructia piramidelor, o teorie este unica si clara: muncitorii nu erau sclavi, ci oameni platiti, cu o credinta puternica in divinitate si in nemurirea faraonilor; nu s-au folosit cai sau alte animale, roti sau unelte din fier. Iar ridicarea si manevrarea blocurilor de 2 tone (cam cat greutatea a 3 masini Dacia!) s-a facut cu ajutorul scripetilor, franghiilor facute din papirus (un material pe care se scriau manuscrisele antice) si parghiilor. Scopul ridicarii piramidelor a fost acela de a servi ca mormant pentru faraoni si pentru calatoria lor spre ceruri.

Din aceasta cauza, se presupune ca blocurile de roca au fost asezate ca niste trepte, varful piramidei fiind considerat finalul drumului catre soare si catre cer. O alta teorie spune ca cele trei piramide simbolizau puterea si bogatia faraonilor. Ulterior, celelalte astfel de constructii din Egipt au scazut considerabil in marime, probabil din cauza ca si autoritatea faraonilor incepuse sa-si piarda tot mai mult din putere, de-a lungul secolelor ce au urmat.

Piramidele fac parte dintr-un mare complex mortuar. Langa fiecare dintre ele exista cate un templu, in care se presupune ca se faceau ritualurile pentru inaltarea la cer a spiritelor faraonilor. Aceste temple, legate de piramide prin niste tuneluri construite la suprafata, sunt de fapt intrarile catre giganticele morminte ale faraonilor, din interiorul piramidelor. Si pentru ca tot am vorbit despre interior, piramidele sunt traversate de zeci de tuneluri, pe peretii acestora fiind mii de semne si inscriptii despre viata faraonilor. Desenele au fost facute de muncitori, prin scrijelirea zidului, pe masura ce constructia tunelurilor inainta. Coridoarele duc spre imensele incaperi, ca niste grote, in care erau inmormantati nobilii, apropiatii si familia faraonilor. Toate aceste camere sunt construite in inima piramidei, in jurul unei imense incaperi - mormantul faraonului.

Pe langa fabuloasele bogatii alaturi de care erau ingropati faraonii, in Marea Piramida a lui Keops a fost descoperita - in 1954 - Barca Soarelui, in care se spune - in miturile egiptene - ca faraonul ar fi calatorit spre ceruri. Un spatiu foarte interesant este camera mormantului lui Keops: piatra de la intrare are 3 metri lungime, 2,5 metri inaltime si o grosime de 1,3 metri. Iar blocurile de piatra (din granit rosu), din care sunt facuti peretii camerei si sarcofagul, sunt atat de perfect slefuite si asezate, incat intre ele nu se poate baga nici macar o carte de joc! Si totusi, cu toata aceasta protectie construita special pentru camerele faraonilor, precum si pazirea zi si noapte a mormintelor acestea au fost jefuite in nenumarate randuri de hoti. Astfel ca, in secolele ce au urmat dinastiei faraonilor, in timpul Noului Regat, mormintele au fost sapate adanc in roca, in peretii stancilor unei vai situate langa Teba, numita Valea Regilor.

Desi, in timp, piramidele si-au pierdut maretia si importanta pentru egipteni, ele raman cele mai impunatoare constructii facute vreodata. Chiar si Napoleon, cand a invadat Egiptul in 1798, si-a exprimat admiratia printr-o celebra maxima: “Soldati! Priviti varful acestor piramide! De acolo, de sus, ne privesc peste 40 de secole!”

Nu putem incheia aceasta scurta istorie a piramidelor fara a aminti un proverb arab care vorbeste despre importanta acestor giganti ai desertului: “Omul se teme de Timp, iar Timpul se teme de Piramide.”POTI MERGE
GRATIS LA
DISNEYLAND
TAINELE SPORTULUI MINTII TAINELE
SPORTULUI
MINTII
SCOALA
DE FOTBAL
PENTRU COPII
TORTURI
PENTRU
ANIVERSARI
Copyright Editura IMPRIMA Conditii si drepturi de autor

Online: 2 utilizatori
Membri: