Acasa | Revista Pici | Comenzi | Fotomodel | Expozitie | Contact Concurs | Inscriere | Intra ca membru  

Niagara

Cu 12000 de ani in urma, ultima calota glaciara din America de Nord se retragea, lasand loc unei formatiuni geologice de o deosebita frumusete: Cascada Niagara.

Imensa cadere de apa, cu o inaltime maxima de 56 de metri (cat un bloc cu 21 de etaje) si o lungime de 790 de metri, a fost descoperita si studiata prima data de un geolog american - Roy Spencer.

Cascada, care la inceput avea doar 11 metri in inaltime, a fost insa “botezata” cu mult timp inainte, de vechile populatii amerindiene, Niagara de azi numindu-se initial “Ongniaahra”, adica “Tunetul apelor”, in limba indiana. Zona in care acum se afla raul si cascada Niagara are o poveste mult mai veche, care dateaza inca de acum 425 de milioane de ani, cand pe aceste locuri exista o imensa mare tropicala, dovada fiind fosilele de crustacee si melci de pe rocile gasite la gura cascadei. De atunci si pana in prezent s-au produs multe schimbari - naturale sau facute de om - ale acestei zone geografice, cascada Niagara devenind in zilele noastre una dintre cele mai mari atractii turistice din lume.

Cascada Niagara constituie granita naturala dintre S.U.A. si Canada, despartind sudul statului Ontario (Canada) de nordul statului New York (America de Nord). Situata pe raul cu acelasi nume, care izvoraste din lacul Erie (cel mai estic dintre Marile Lacuri), cascada Niagara este formata din doua cataracte - cascade mai mici.

Prima dintre ele (si cea mai mare) - Cascada Potcoavei - se afla in totalitate pe teritoriul Canadei si are o inaltime de 54 metri (mai mare decat un bloc cu 20 de etaje!), iar lungimea ei depaseste 790 de metri. Numele ciudat al acestei cataracte vine de la forma ei, ca o potcoava, accentuata de-a lungul vremurilor de caderea bucatilor de roca imense care s-au rupt din cauza eroziunii (macinarea solului de catre apa).

“Masa de piatra” - cum este denumita partea centrala a bazei de sus a cascadei - s-a rupt in nenumarate randuri, iar imensele blocuri de roca au cazut in gol, formand la baza caderii de apa “Marea gura a cascadei”. Astfel, in 1818, 1887, 1889 si 1891, din cauza vantului puternic, apele au crescut, apasand cu o forta foarte mare asupra rocilor si provocand desprinderea acestora din “Masa de piatra”.

In spatele cascadei Potcoavei se ajunge cu un lift care pleaca din Complexul “Masa de piatra”, situat la suprafata, pe marginea cascadei. Acest lift coboara 52 de metri, ducand turistii la cele doua tuneluri construite in grota din spatele cascadei. Prin aceste doua tuneluri, construite in 1888 sub numele de “Pestera celor 40 de hoti”, se poate ajunge in partea din dreapta a cascadei (unde este amenajata o punte de observatie) si respectiv chiar in spatele imensei “perdele” de apa.

Mai ingusta si mai mica decat “Potcoava”, Cascada Americana are o latime de (doar!) 328 de metri (cat trei terenuri de fotbal!), apa cazand de la o inaltime putin mai mare decat a cataractei canadiene - 56 de metri. Situata in intregime pe teritoriul S.U.A., Cascada Curcubeului (cum mai este numita Cascada Americana) este despartita printr-un petic de pamant - numit Insula Lunii - de o alta cascada mai mica, situata mai la sud: Cascada Lunii. Aceasta din urma, datorita frumusetii perdelei de apa si a grotei naturale formata dedesubtul ei, mai poarta si numele de Cascada Irisului sau Valul Miresei.

Cel mai atractiv si mai vizitat loc al acestei cascade il constituie “Pestera Vanturilor”, o grota naturala formata in spatele Valului Miresei. Numita initial “Pestera lui Eol” (dupa zeul grec al vanturilor), Pestera Vanturilor avea o adancime de 9 metri, masura 40 de metri in inaltime, iar latimea era de 30 de metri. La inceputul anilor 1900, accesul in pestera se facea direct, pe o carare ce ducea turistii pana in “inima” pesterii, intr-un loc numit “Punctul de Prospectare”.

Ulterior, in 1954, din cauza eroziunii apei, o imensa bucata de roca s-a desprins si a cazut exact la baza grotei, acoperind aproape in totalitate pestera. Intrarea a fost apoi inchisa pentru a se evita riscul de prabusire a celorlalte roci din tavanul pesterii. In prezent, turistii pot ajunge in pestera cu ajutorul unui lift care coboara 53 de metri pana jos, in Gura Niagarei. De acolo, imbracati in niste pelerine galbene impermeabile, turistii urca treptele pana la o terasa special amenajata - Puntea Uraganului, situata la numai 6 metri de cascada! Zgomotul si puterea torentului sunt puternic simtite de cei care indraznesc sa se apropie atat de mult, insa frumusetea perdelei de apa si a curcubeielor ii fac pe vizitatori sa nu regrete aceasta excursie.

Lasand putin in spate Cascada Niagara, coboram mai la vale, urmand cursul raului, si ajungem la Piscina cu Vartejuri, situata cam la 5 kilometri spre varsare. Acest fenomen natural s-a creat acum mai bine de 6000 de ani din cauza suvoiului puternic de apa acumulat intr-o fosta gaura glaciara - Gura Ingropata a Sfantului David, care exista acum 23000 de ani. Putin la nord de Piscina cu Vartejuri se afla Groapa Diavolului, unde apele involburate ale raului Niagara - din cauza diferentei de inaltime (14 metri pe o distanta de numai 600 de metri) - curg vijelios formand “scari” si repezisuri de o frumusete unica.

Nu putem incheia aceasta calatorie imaginara fara a aminti de celebrul vaporas “Fecioara Negurii” care, din 1846 (cand a fost lansata la apa prima ambarcatiune cu acest nume), a purtat milioane de turisti in croazierele speciale organizate la “picioarele” Cascadei Niagara.POTI MERGE
GRATIS LA
DISNEYLAND
TAINELE SPORTULUI MINTII TAINELE
SPORTULUI
MINTII
SCOALA
DE FOTBAL
PENTRU COPII
TORTURI
PENTRU
ANIVERSARI
Copyright Editura IMPRIMA Conditii si drepturi de autor

Online: 2 utilizatori
Membri: