Acasa | Revista Pici | Comenzi | Fotomodel | Expozitie | Contact Concurs | Inscriere | Intra ca membru  

McDONALD’S


Este unul dintre numele cele mai cunoscute la nivel mondial. Aproape ca nu exista persoana din tarile civilizate care sa nu fi trecut pragul unui astfel de local, caci McDonald’s este cel mai celebru si cel mai mare lant de restaurante cu servire rapida din lume, fiind deschise in acest moment peste 30.000 de unitati in 121 de tari! Aceasta afacere extraordinara isi are inceputurile in anul 1948, cand fratii Mac si Dick McDonald deschideau un mic restaurant in San Bernardino, California (S.U.A.). Nu era cu nimic diferit fata de localurile concurente ale acelor vremuri, dar fratii McDonald au intuit inaintea tuturor reteta succesului: simplificarea meniului, scaderea preturilor si sistematizarea procedeelor de pregatire a produselor in bucatarie. Astfel, se puteau servi mai multi clienti intr-un timp mai scurt. Era Secolul Vitezei si aceasta trebuia sa fie formula magica in alimentatie: fast food. Un fel de hocus-pocus spus in loc de pofta buna!

Compania McDonald’s, in structura dupa care functioneaza si in prezent, nu a fost fondata de fratii al caror nume il poarta, ci de Ray (Raymond Albert) Kroc, un om de afaceri american care a stiut sa priveasca in viitor. In anul 1954, cand i-a cunoscut pe Mac si Dick McDonald, Ray Kroc a fost impresionat de viteza si abilitatea cu care fratii serveau - in restaurantul lor din San Bernardino - un numar foarte mare de soferi infometati. Masinile veneau, intrau in locul special amenajat, clientii isi comandau mancarea si in scurt timp plecau. Concluzia investitorului a fost clara: “Clientii au nevoie de calitate. Asta inseamna o servire buna si - cel mai important - rapida. Oamenii isi doresc o alternativa la modul traditional de a manca”.

Dupa numai un an, in 1955, pe 15 aprilie, Ray Kroc deschidea primul restaurant din sistemul McDonald’s, in Des Plaines, statul american Illinois (acesta functioneaza si astazi, ca muzeu). Intuind potentialul imens al afacerii, Kroc negociase in prealabil un contract cu fratii McDonald, prin care Mac si Dick ii permiteau sa le foloseasca numele si sistemul lor de vanzari. De atunci si pana in prezent, afacerea a devenit tot mai mare: numarul restaurantelor a crescut continuu, iar compania s-a extins in toata lumea.

Intaiul pas dincolo de granitele americane a fost facut in 1967, cand McDonald’s a deschis in Canada primul restaurant din afara Statelor Unite. Apoi au urmat alte si alte inaugurari, in tot mai multe tari. In aprilie 1988, McDonald’s patrunde si in zona europeana a fostelor tari comuniste, deschizand restaurante in Ungaria si Iugoslavia. Apoi, in septembrie 1991, compania americana hotaraste sa se ocupe de piata din Europa Centrala prin intermediul unui birou regional stabilit la Viena. De aici a fost coordonata cu succes deschiderea unor noi restaurante in tarile vecine: Cehia, Polonia, Slovenia, Bulgaria, Letonia, Estonia, Romania si Slovacia.

Primul restaurant McDonald’s din Romania si-a deschis portile pe 16 iunie 1995, in Bucuresti, la parterul Complexului Comercial Unirea. La scurt timp, in acelasi an, pe 29 decembrie, McDonald’s a adus si in tara noastra noul concept de servire a clientilor direct in masina, prin inaugurarea primului restaurant Drive-Thru, pe Drumul National 1 (Bucuresti - Ploiesti). Apoi, tot pentru consumatorii romani, a fost construit - in anul 1999 - primul restaurant McDonald’s mobil (adica un fel de local pe roti), trecandu-se dupa aceea la construirea si amenajarea unor restaurante tematice (in Bucuresti si Targu Mures functioneaza deja restaurante McDonald’s cu specific Rock-n-Roll, Fotbal sau Cinema). Intr-un timp relativ scurt, celebra companie a investit in tara noastra peste 50 de milioane de dolari, facand astfel sa functioneze un numar de 51 de restaurante in 20 de orase romanesti.

Prin aceste investitii, care vor continua - foarte probabil - si in urmatorii ani, s-au creat circa 2.500 de locuri de munca, in special pentru tineri, McDonald’s devenind unul dintre cei mai importanti angajatori din Romania. Iar aceasta performanta a fost posibila datorita faptului ca fiecare nou restaurant deschis genereaza infiintarea a aproximativ 100 de locuri de munca.

Afland toate acestea, va intrebati daca exista, oare, vreun secret pastrat atatia ani? Vreo metoda magica prin care localurile McDonald’s sunt umplute aproape mereu? Sa cunoasca, oare, cei de la McDonald’s o formula care sa ii determine pe copii sa caute cu nerabdare in pungi surprizele care insotesc meniul sau sa ia cu asalt tramvaiele special amenajate pentru petreceri? Ceva exista, dar nu contine nimic magic! Se numeste marketing si este stiinta de a vinde. Si mai este inca un lucru extrem de important: calitatea - principiul de baza pentru McDonald’s. Acesta este conceptul restaurantelor McDonald’s: sa ofere produse 100% proaspete si de calitate, in orice loc si in orice moment (de aceea, multe localuri au program de functionare foarte lung, chiar si in zilele de sarbatoare).

Oricine a intrat, macar o data intr-un McDonald’s, a recunoscut imediat cateva dintre produsele facute celebre de aceasta companie: hamburger, cheesburger, placinta cu visine etc. Dintre toate acestea, produsul preferat al clientilor McDonald’s ramane Big Mac (simbolul companiei, incepand din anul 1968, fiind facut dupa o idee a lui Jim Delligatti). Big Mac contine doua felii de carne de vita, salata, ceapa, castraveti murati, branza si un sos special - totul intr-o chifla cu seminte de susan. Consumatorii de varsta cititorilor nostri prefera Happy Meal (un meniu combinat, ambalat intr-o punga speciala sau intr-o cutie, care contine si o mica surpriza de colectie) - un produs care este inclus pe listele de la McDonald’s incepand din 1979.

Desi s-a creat aceasta falsa impresie, meniul McDonald’s nu este deloc unul tipic american, in multe dintre tarile in care compania are restaurante adoptandu-se produse specifice respectivei bucatarii nationale. Cat timp va mai trece oare pana cand vom putea comanda poale-n brau la restaurantul McDonald’s din Dorohoi?POTI MERGE
GRATIS LA
DISNEYLAND
TAINELE SPORTULUI MINTII TAINELE
SPORTULUI
MINTII
SCOALA
DE FOTBAL
PENTRU COPII
TORTURI
PENTRU
ANIVERSARI
Copyright Editura IMPRIMA Conditii si drepturi de autor

Online: 2 utilizatori
Membri: