Acasa | Revista Pici | Comenzi | Fotomodel | Expozitie | Contact Concurs | Inscriere | Intra ca membru  

MANASTIREA PUTNA

Considerata cea mai importanta ctitorie religioasa a domnitorului Stefan cel Mare, Manastirea Putna marcheaza unul dintre locurile sfinte ale spiritualitatii neamului romanesc.

Pentru ca pana si in legatura cu modul de alegere al acestui loc se pastreaza inca o relicva de legenda: un deget provenind de la mana lui Daniil Sihastru, pe care egumenul Ghedeon de la Voronet l-a ferecat, in 1749, in argint si l-a impodobit cu margaritare, daruindu-l manastirii. Potrivit traditiei, acesta ar fi degetul aratator al mainii drepte a lui Daniil Sihastru, „cu care i-a aratat voievodului mandra vale a Putnei, unde l-a indemnat sa ridice manastirea”.

Doua legende diferite conduc catre acest deznodamant. In una dintre acestea se povesteste ca Stefan cel Mare ratacea prin munti, intr-o noapte foarte intunecoasa, intorcandu-se de la o vanatoare. Voievodul a ajuns la chilia lui Daniil Sihastru, de pe valea Viteului, cerandu-i pustnicului sa-l gazduiasca. Batranul sihastru l-a primit pe Voda in chilia sa, a stat la sfat cu marele Stefan si l-a induplecat sa ridice in apropiere, pe frumoasa vale a Putnei, o manastire. Intr-o alta legenda, Stefan cel Mare este infatisat ratacind ranit si trist prin tara, dupa un razboi pierdut. Ajuns la chilia lui Daniil Sihastru, acesta i-a oferit gazduire si l-a ospatat cu malai fiert si radacini culese din padure. Apoi, la miezul noptii, pustnicul l-a dus pe voievod intr-un loc, in care i-a aratat ceva, de mai multe ori, in intuneric.

Abia a treia oara domnitorul a spus ca zareste niste lumini, dar Daniil Sihastru l-a asigurat ca sunt de fapt niste ingeri si ca locul respectiv este sfant. De aceea, pentru a ii birui pe dusmani, Stefan a fost sfatuit sa ridice o manastire. A fost de acord, a plecat a doua zi la lupta si i-a infrant pe vrajmasi. Apoi, dupa razboi, s-a tinut de cuvant si a poruncit sa se inceapa aici construirea manastirii.

Desi multe vechi legende sustin ca Stefan cel Mare ar fi inaltat cate o biserica dupa fiecare batalie (victorioasa), iar cronicarul Ion Neculce chiar a scris ca „dupa cate razboaie au batut, atatea manastiri cu biserici au facut”, adevarul istoric este altul. De fapt, in primii ani de domnie, voievodul a condus oastea in multe razboaie, dar a inaltat o singura biserica, la Probota (si aceea, insuficient atestata). Apoi, de la ctitorirea Manastirii Putna si pana la inaltarea certa a urmatorului edificiu bisericesc, adica intre anii 1466 si 1487, au mai trecut inca doua decenii, rastimp in care Stefan cel Mare a construit doar o alta biserica, la Ramnicu Sarat. Iar in acest interval de timp au avut loc cele mai multe, dar si cele mai sangeroase dintre bataliile in care domnitorul s-a aflat in fruntea armatei sale.

Primul care mentioneaza acest vechi si important monument religios este Nicolae Costin, in Letopisetul Tarii Moldovei de la zidirea lumii pana la 1601: „Despre domnia lui Dragos-voda, a scrie pe largu cu anevoie iaste”. Totusi, „inteles-am si noi den oameni batrani, lacuitori de aicea den tara, cum sa trage cuvantul den om in om, ca o biserica de lemnu la Olovat sa fie facuta de Dragos-voda si acolo, zic, sa fie ingropat Dragos-voda. Si aceia biserica de lemnu au mutat-o Stefan-voda cel Bun, de o au cladit la Manastirea Putna, unde sta pana acu. Iara pe locul bisericii acei de lemnu, la Olovat, Stefan-voda au zidit biserica de piatra”.

Iar despre Manastirea Putna avem prima referire certa, istorica, in uricul din 15 septembrie 1466, prin care Stefan cel Mare facea cunoscut tuturor ca a cumparat de la fratii Stan, Jachim si Simion Babici, cu doua sute de zloti tataresti, satul Jicovul de Sus, daruindu-l „cu toate hotarele sale vechi, cu campurile si poienile, cu muncelele, fanetele si izvoarele, sfintei noastre Manastiri Putna, unde este hramul Preasfintei si Preacuratei Maici a lui Dumnezeu si a Preasfintei ei Adormiri, pentru ca acest sat (...) sa fie Manastirii noastre Putna uric, cu tot venitul, neclintit niciodata, in veci”.

Din manastirea ridicata de Stefan cel Mare intre anii 1466 si 1469 (si sfintita in 1470) se mai pastreaza astazi doar Turnul tezaurului (1481). Biserica actuala, care poate fi vizitata in zilele noastre, a fost ridicata in perioada 1654 - 1662 de Vasile Lupu si Gheorghe Stefan, aceasta adapostind mormintele lui Stefan cel Mare si ale urmasilor sai, pana la Petru Rares.POTI MERGE
GRATIS LA
DISNEYLAND
TAINELE SPORTULUI MINTII TAINELE
SPORTULUI
MINTII
SCOALA
DE FOTBAL
PENTRU COPII
TORTURI
PENTRU
ANIVERSARI
Copyright Editura IMPRIMA Conditii si drepturi de autor

Online: 3 utilizatori
Membri: