Acasa | Revista Pici | Comenzi | Fotomodel | Expozitie | Contact Concurs | Inscriere | Intra ca membru  

Fratii Grimm


"Alba-ca-Zapada si cei sapte pitici", "Cenusareasa", "Rapunzel", "Muzicantii din Bremen", "Hansel si Gretel", "Printul broscoi", "Croitorasul cel viteaz". Toate aceste povesti, una mai frumoasa decat restul, dar si numeroase altele au fost scrise de fratii Jacob Ludwig si Wiiheim KarI Grimm, care s-au inspirat din vechi basme germane, pe care cei doi le-au cules, strabatand landurile in lung si in lat. Culegerea in care au aparut - in anul 1812 - cele mai cunoscute dintre povestile Fratilor Grimm (in total 86) a purtat la acea vreme titlul "Basme pentru copii si camin".

Dupa numai doi ani, a aparut si volumul al doilea (completat pana la alte 70 de basme), iar de atunci, de aproape 200 de ani, povestile Fratilor Grimm s-au publicat - traduse in zeci de alte limbi - in aproape toate tarile lumii.

Mai intai, pe 4 ianuarie 1785, s-a nascut Jacob. Anul urmator, pe 24 februarie, a venit pe lume - in acelasi orasel german, Hanau - si fratele sau, Wiiheim, intr-o familie care va avea, in cele din urma, noua copii: opt baieti si o singura fata.

Parintii acestora se numeau Philipp Wiiheim Grimm si Dorothea Zimmer. Pe langa nemuritoarele povesti pe care Ie-a scris impreuna cu Wiiheim, Jacob Grimm s-a remarcat ca autor al "Gramaticii germane" si al "Istoriei limbii germane" printre primele lucrari cu aceste subiecte publicate vreodata. Si Wiiheim a fost un erudit filolog, dar a acordat o atentie sporita folclorului, publicand - impreuna cu fratele sau, ca si povestile care i-au facut celebri - primul dictionar istoric al limbii germane.

La inceputurile secolului XIX, pe vremea Fratilor Grimm, Germania pe care o stim astazi nu exista inca: era doar un teritoriu cu zeci de principate si mici alte asa-zise tari. Singurul lucru comun acestora era limba germana - vorbita pe tot teritoriul. Si, implicit, literatura populara din care Fratii Grimm au stiut sa aleaga cele mai interesante subiecte, rescrise in povestile lor "pentru copii si camin".

De asemenea, tot cautand basme originale pe care sa le includa in culegerea lor, Jacob si Wiiheim Grimm au facut cunostinta cu foarte multe dintre cuvintele limbii germane - foarte vechi, dar si recente - pe care le-au introdus apoi in dictionarul de care aminteam. De altfel, filologii au considerat aceasta lucrare drept cel mai important pas catre "standardizarea" limbii germane, de la traducerea Bibliei, din latina in germana, facuta de Martin Luther.

Ambii frati Grimm au urmat cursurile Universitatii din Marburg, studiind dreptul, fara a face insa cariera in avocatura. in acelasi timp, in anii inceputului de secol XIX, Jacob si Wiiheim au tot colindat asezarile germane, pentru a descoperi noi si noi basme populare. Dintre satenii preferati de Fratii Grimm ca povestitori s-a remarcat Marie Mul Ier. Ca rezultat al acestor cautari au aparut cele doua volume de "Povesti Germane" (1816 -1818) care contineau prelucrarile a cateva sute de basme si legende care au circulat pana atunci doar pe cale orala. Wiiheim Grimm a trait pana pe 16 decembrie 1859, iar Jacob - pana in 1863, pe 20 septembrie.

PERSONAJE DE FILM
O recenta premiera cinematografica, purtand chiar titlul "The Brothers Grimm" ("Fratii Grimm"), isi propune sa readuca in atentia spectatorilor povestea celor care au creat atat de multe basme nemuritoare. Terry Gilliam, cel care a regizat si filmele "12 maimute", "Regele pescar" si "Brazii", i-a distribuit in rolurile principale pe Matt Damon (Wiiheim Grimm) si pe Heath Ledger (Jacob Grimm). in film mai apare si Monica Bellucci, intr-un rol de regina blestemata.

Desi scenariul este bazat pe multe date biografice, Fratii Grimm sunt personaje destul de ciudate in acest film: povestitorii calatoresc din sat in sat, culegand basme, dar si pretinzand ca protejeaza oamenii -prin vraji - de creaturi fermecate.POTI MERGE
GRATIS LA
DISNEYLAND
TAINELE SPORTULUI MINTII TAINELE
SPORTULUI
MINTII
SCOALA
DE FOTBAL
PENTRU COPII
TORTURI
PENTRU
ANIVERSARI
Copyright Editura IMPRIMA Conditii si drepturi de autor

Online: 2 utilizatori
Membri: