Acasa | Revista Pici | Comenzi | Fotomodel | Expozitie | Contact Concurs | Inscriere | Intra ca membru  

Eroii uitati din revistele de altadata

LUMEA COPIILOR
Poate ca nu credeti, dar revista "Lumea Copiilor” are respectabila varsta de 84 de ani. Primul numar a aparut in 1922. Este una dintre primele reviste pentru copii editate in Romania.


SUPLIMENTE
Printre revistele care au mai aparut in perioada dintre cele doua razboaie mondiale se mai numara „Universul copiilor” si „Dimineata copiilor”, suplimente dedicate celor mici de catre doua ziare importante din acele timpuri.


CUTEZATORII
In timpul copilariei parintilor vostri, cele mai cunoscute reviste erau „Cutezatorii” si „Luminita”. „Arici Pogonici”, o revista cu multe ilustratii, se adresa celor mai mici cititori. In anii ’70, o revista franceza care aparea si la chioscurile de ziare din Romania, numita „Pif”, a captivat mii de copii.


PERSONAJE
De-a lungul anilor, in aceste reviste, care astazi mai pot fi gasite doar la biblioteca, au aparut numeroase personaje. Unele au devenit eroi de desene animate. Noi am sters praful de pe vechile colectii de reviste si i-am redescoperit. Cine stie? - poate ca intr-o buna zi, unii dintre ei vor „reinvia”.


MINITEHNICUS
In anii ’80, intre revista autohtona „Cutezatorii“ si revista franceza „Pif “ a existat o stransa colaborare. Catelusul Pif, eroul revistei, a fost creat de un desenator spaniol, José Cabrero Arnal. In 1969, aflat in vizita la redactia „Pif Gadget” din Paris, Mihai Negulescu, redactorul-sef de la „Cutezatorii”, s-a intors cu un nou personaj BD desenat tot de Arnal. Minitehnicus era un robotel plin de imaginatie. Minitehnicus a fost preluat apoi de mai multi desenatori romani, printre care si Radu Marian, care inventeaza doua noi personaje: pustiul Tiristor si robotul Lita.


Stiati ca…?
 • La o privire atenta, fata omuletului lui Gopo e compusa dintr-un joc de cifre: 10=11. 1 este gura; 0, nasul; = schiteaza ochii, iar 11 formeaza cele doua cute ale fruntii.
 • In 1970, la primul concurs national de benzi desenate, pe adresa redactiei „Cutezatorii” au sosit nu mai putin de 4.100 de planse cu desene.
 • Desenatorii de benzi desenate Sandu Florea, Livia Rusz, Mircea Arapu au fost nevoiti, din cauza cenzurii, sa plece din tara.


  Omuletul lui Gopo
  Ion Popescu - Gopo a fost un celebru caricaturist si regizor roman. Personajul inventat de el in 1956 avea un cap lunguiet si burtica rotunjita. Filmul despre calatoria omuletului in cosmos, numit „Scurta istorie”, a adus creatorului sau premiul cel mare la cunoscutul Festival de la Cannes, in 1957. Aventurile desenate ale omuletului au fost publicate in anii ‘60 in revistele „Cravata Rosie” si „Luminita”.

  In 1981, Gopo a regizat filmul „Maria Mirabela”, lansand alte trei personaje indragite de copiii de atunci: broscoiul Oache, licuriciul Scaparici si omida Omide.


  Mihaela
  Nu exista parinte din ziua de azi care sa nu-si aduca aminte de Mihaela, fetita cu codite, si de catelusul ei, Azorel. Mihaela a fost inventata de caricaturistul si desenatorul Nell Cobar. De pe hartie, Mihaela a ajuns pe micul ecran, intr-o lunga serie de desene animate. Intre 1970 si 1980, filmuletele, care durau doar zece minute, se terminau in fiecare seara la ora 19.00, cu pupici trimisi de Mihaela micutilor care mergeau la culcare.


  Haplea
  Unul dintre cele mai importante personaje de benzi desenate din Romania este Haplea. A fost desenat de Marin Iorda pe scenariile lui Nicolae Batzaria. Peripetiile lui Haplea si ale familie sale - Coana Frosa, Haplina si Haplisor - au aparut in mai multe reviste pentru copii, intre 1924 si 1970. Marin Iorda este si realizatorul primului desen animat romanesc, „Haplea“ (1927). Un alt desenator, Pascal Radulescu, a publicat intre 1938 si 1940 „Peripetiile lui Haplea“ sub pseudonimul Mos Nae.


  Ratoiul Mac
  "Aventurile lui Mac" au fost create de desenatoarea de origine romana, din Ungaria, Livia Rusz. A publicat in „Luminita“ si „Arici Pogonici“.


  ARICI POGONICI
  Micul personaj intepacios a dat numele unei reviste pentru prescolari. Serialul „Nazdravaniile lui Pogonici” a fost desenat in 1970 de celebrul caricaturist si ilustrator Eugen Taru.


 • POTI MERGE
  GRATIS LA
  DISNEYLAND
  TAINELE SPORTULUI MINTII TAINELE
  SPORTULUI
  MINTII
  SCOALA
  DE FOTBAL
  PENTRU COPII
  TORTURI
  PENTRU
  ANIVERSARI
  Copyright Editura IMPRIMA Conditii si drepturi de autor

  Online: 2 utilizatori
  Membri: