Acasa | Revista Pici | Comenzi | Fotomodel | Expozitie | Contact Concurs | Inscriere | Intra ca membru  

Turnul EiffelDe peste o suta de ani, o constructie zvelta, indrazneata, continua sa fie o adevarata emblema a Parisului: turnul Eiffel. Contestat si considerat, la inceput, de multi artisti si scriitori celebri, drept ceva oribil si inutil, turnul Eiffel a devenit intre timp un adevarat simbol al capitalei franceze, fiind cel mai vizitat obiectiv al acesteia si atragand anual milioane de turisti.

In 1889, la implinirea unui secol de la revolutia franceza, s-a organizat la Paris o mare Expozitie Universala, reunind participanti din intreaga lume. Aici au fost prezentate adevarate minuni ale tehnicii din diferite domenii. Au fost ridicate numeroase constructii deosebite: un elefant gigant, un palat indian... Dar acestea nu trebuiau sa dureze decat atata vreme cat tinea expozitia. Aceasta a fost vizitata de nu mai putin de 32 milioane de persoane! Intrarea in expozitie costa un franc, dar datorita numarului mare de vizitatori, pretul a fost apoi redus la jumatate. Printre vizitatorii celebri s-a numarat si vestitul inventator Edison, creatorul becului electric - inventie folosita din plin pentru iluminatul feeric al Expozitiei, noaptea.

Insa marea atractie a fost un turn foarte inalt, construit in intregime din metal, numit Turnul Eiffel, dupa numele celui care l-a proiectat. Ridicat in mijlocul unui parc intins, denumit Champ de Mars (Campul lui Marte), fost teren de manevre militare, acest turn gigantic era de un modernism uluitor pentru acea epoca. Desigur, nu au lipsit voci care sa-l critice sau sa-l conteste. Mari personalitati din lumea literelor si artelor, precum Alexandre Dumas - fiul, Gounod, Maupassant si multi altii, au semnat o petitie colectiva fata de aceasta “oroare”, in care se putea citi: “Protestam impotriva inaltarii in plin centrul capitalei noastre a inutilului si monstruosului Turn Eiffel, pe care publicul l-a botezat deja «Turnul Babel»”.

Insa, Gustave Eiffel (1832 - 1923), creatorul sau, nu era un necunoscut. El era un inginer cu o viziune foarte moderna, preocupat de ideea introducerii metalului in constructii - idee noua si indrazneata pentru secolul al XIX-lea. Gustave Eiffel mai construise un important pod de cale ferata la Bordeaux, doua viaducte, o gara in Budapesta precum si cupola observatorului din Nisa. Tot el este si cel care a construit (in 1886) structura metalica a vestitei Statui a Libertatii din New York, structura construita la Paris si transportata apoi in Statele Unite. Turnul care ii poarta numele a constituit apogeul carierei sale.

Eiffel a inceput studiile pentru aceasta constructie cu cinci ani inaintea Expozitiei Universale, iar proiectul sau a fost selectionat dintre alte o suta de propuneri.

Constructia turnului a inceput la 22 ianuarie 1887 si s-a terminat la 31 martie 1889, cand drapelul tricolor al Frantei a fluturat pentru prima data in varf. Un timp record pentru mijloacele tehnice ale acelei vremi! Gustave Eiffel a fost asistat de inginerii Maurice Koechlin, Emile Nouguier si arhitectul Stephen Sauvestre. In vederea ridicarii turnului a fost amenajat un vast santier, unde au lucrat peste 300 de muncitori. A fost inaltat cu ajutorul unor schele de lemn si a unor macarale cu aburi. Constructia a costat nu mai putin de 6 milioane si jumatate de franci. Dar se pare ca a meritat! La inaugurare a fost piesa de atractie a Expozitiei, punctul de interes al acesteia. Oamenii erau curiosi sa-l viziteze, mai ales ca se puteau urca la o inaltime mare , de unde privelistea este incantatoare. (Din varf se vede, atunci cand este senin, pe o distanta de 80 de km, pana la Versailles!). Biletul de intrare in turnul Eiffel era destul de scump la inaugurare: 5 franci.

Baza constructiei este un patrat cu latura de 125 de metri, iar cele patru picioare ale turnului sunt indreptate catre cele patru puncte cardinale. Picioarele se sprijina fiecare pe cate un bloc masiv de beton, cu o suprafata de 26 de metri patrati si cu o adancime in pamant de 15 m. Astfel, turnul are o mare stabilitate, chiar daca, din cauza faptului ca este construit din metal, atunci cand vantul bate cu putere varful turnului poate oscila o jumatate de metru!

Constructia cantareste 10.000 de tone si initial avea o inaltime de 300 de metri. S-a mai inaltat insa cu 20 de metri, odata cu instalarea unor antene de televiziune in varf, in anul 1956.

Turnul Eiffel este asamblat din peste 18.000 de piese metalice, legate intre ele cu mai mult de un milion de nituri. (Procedeul nituirii s-a folosit in epoca, dand rezultate excelente, printre altele si la construirea podului de la Cernavoda, mai “tanar” cu 6 ani decat Turnul Eiffel).

Pornind de la baza catre varf, exista trei platforme, din ce in ce mai mici ca suprafata, pe masura ce turnul se ingusteaza. Ele se gasesc la inaltimea de 57, 115 si respectiv 276 de metri. Se poate urca pe o scara din metal ce numara exact 1789 de trepte (in amintirea anului Revolutiei), dar exista si cateva ascensoare. Acestea au fost folosite inca din 1889 si functionau cu motoare hidraulice, dar au fost inlocuite in 1900 cu unele propulsate electric, mai moderne si mai sigure. In zilele noastre sunt 3 ascensoare care urca de la sol pana la platforma a doua si alte patru care urca de aici catre varf. Doua dintre ascensoarele electrice din 1900 s-au pastrat in functiune pana astazi, dar au fost modernizate in 1986.

In 1889, dupa inchiderea Expozitiei Universale, dusmanii declarati ai Turnului sustineau ca acesta trebuie demolat. Insa, din fericire, acest lucru nu s-a intamplat. Turnul Eiffel si-a dovedit mai tarziu utilitatea ca antena radio si apoi (din 1956) de televiziune. La etajul al treilea exista un puternic emitator TV, deservind 815 canale. Turnul mai este folosit si in scopuri meteorologice.

Insa marea si adevarata sa importanta este cea turistica. Monumentul este proprietatea orasului Paris si aduce municipalitatii castiguri fabuloase, fiind vizitat in medie de 3 milioane de persoane pe an (recordul a fost de 6 milioane pe an!). De la construirea sa pana la 31 decembrie 2003, a fost vizitat de peste 210 milioane de oameni! Este cel mai atractiv monument din Paris, pentru turisti. Se estimeaza ca doar pentru tiparirea biletelor de intrare se consuma peste doua tone de hartie pe an. El este deschis in permanenta pana la miezul noptii si este deservit de circa 500 de persoane. Noaptea, monumentul este luminat cu 10.000 de becuri, fiind vizibil de la mare distanta.

La primul etaj se afla celebrul restaurant “Jules Verne”, precum si un mic muzeu al Turnul Eiffel. Tot aici functioneaza si un oficiu postal. Daca urci pana la etajul 3, poti privi, printr-o fereastra, in biroul pe care l-a amenajat aici Gustave Eiffel si care a ramas neschimbat. Chiar celebrul inginer poate fi vazut stand la biroul sau, numai ca este... o figurina de ceara.

Turnul Eiffel, ajuns acum la venerabila varsta de 115 ani si devenit simbolul inconfundabil al Parisului, va asteapta sa-l vizitati!POTI MERGE
GRATIS LA
DISNEYLAND
TAINELE SPORTULUI MINTII TAINELE
SPORTULUI
MINTII
SCOALA
DE FOTBAL
PENTRU COPII
TORTURI
PENTRU
ANIVERSARI
Copyright Editura IMPRIMA Conditii si drepturi de autor

Online: 2 utilizatori
Membri: