Acasa | Revista Pici | Comenzi | Fotomodel | Expozitie | Contact Concurs | Inscriere | Intra ca membru  

Delta Dunarii


Considerata a doua ca marime din Europa, Delta Dunarii (4340 kilometri patrati) este singura delta din lume declarata in intregime rezervatie a biosferei. “Paradisul pasarilor” - cum mai este denumita Delta Dunarii - este una dintre cele mai intinse zone umede din lume si cea mai mare zona de stufarisuri de pe glob, fiind “casa” ideala pentru cele peste 5500 de specii de flora si fauna, intre care peste 300 de specii de pasari si 150 de specii de pesti. Grindul Letea, rezervatia de colonii de pasari de la Perisor-Zatoane, Uzlina-Crisana, Golovita si Insula Sacalin sunt locuri unicat, ce atrag in fiecare an mii de turisti din cele mai indepartate colturi ale lumii.

Cu o lungime totala de peste 2800 de kilometri, Dunarea - al doilea fluviu ca lungime din Europa - se varsa in Marea Neagra prin cele doua mari brate Chilia si Tulcea (ramificat in bratele Sulina si Sfantul Gheorghe), formand o delta cu suprafata totala de 5050 kilometri patrati (dintre care 4340 kmp pe teritoriul Romaniei). Bratul Chilia este cel mai lung (105 km), are o latime de 1000 de metri si o adancime de 39 metri. Sulina are 64 kilometri lungime, ca si bratul Sfantul Gheorghe, fiind canalul de trafic fluvio-maritim.

Calea principala de navigatie in delta este bratul Tulcea, care leaga ceatalurile Chilia si Sfantul Gheorghe (ceatalul este o portiune de uscat, in forma de triunghi). Pe cele peste 550 de mii de hectare, Rezervatia Deltei Dunarii se imparte in mai multe unitati fizico-geografice: Delta Dunarii, Complexul lagunar Razim-Sinoe, zona inundabila Isaccea-Tulcea, saraturile Murighiol - Plopu si litoralul Marii Negre - de la bratul Chilia pana la Capul Midia.

Factorii de mediu sunt un element important ce favorizeaza mentinerea faunei si florei abundente. Clima este continentala, influentata de Marea Neagra si de abundenta apelor de interior. Temperatura medie anuala este de 110 C, precipitatiile sunt slabe, iar umezeala aerului este de 60% - 70%. In plus, Delta Dunarii este zona cu cea mai scazuta nebulozitate din tara (foarte putini nori).

Datorita multitudinii si diversitatii speciilor de flora si fauna, Delta Dunarii este un adevarat “muzeu” in aer liber. Dintre cele peste 300 de specii de pasari, in Delta traieste cea mai mare populatie de pelicani din Europa: pelicanul comun (Pelecanus Onocrotalus) si pelicanul cret. De asemenea, mai mult de jumatate din populatia mondiala de cormorani mici si gaste cu gat rosu isi au cuiburile aici.

“Paradisul pasarilor” este completat de alte specii ocrotite sau pe cale de disparitie, printre acestea numarandu-se starcul de noapte, starcul galben si cel purpuriu, tiganusul, lopatarul, eretele de stuf si egreta. Speciile extraeuropene (in numar de peste 70) poposesc aici sau sunt in trecere in fiecare an. Tipul mediteranean cuprinde vulturul plesuv si califarul, din Siberia sosesc lebada cantatoare, cocorul si fundacul, iar tipurile mongolic si cel chinezesc sunt reprezentate de “vizitatori” inaripati precum soimul dunarean sau rata mandarin.

Fauna subacvatica - pestii - sunt deopotriva hrana pasarilor cat si a locuitorilor Deltei Dunarii, in majoritate lipoveni, care au ca ocupatie de baza pescuitul. Dintre cele peste 150 de specii de pesti, cei mai importanti sunt sturionii, chefalii si scrumbiile.

Vegetatia biosferei cuprinde la fel de multe si interesante specii de plante - peste 1.200, de la stejari si pana la nuferi. Padurea Letea, considerata monument al naturii, se gaseste pe Bratul Chilia, la 7 kilometri sud de localitatea Periprava. Aici cresc plante cataratoare de origine mediteraneana, lianele formand galerii ce dau senzatia de paduri tropicale. Dintre arbori, un loc aparte il au padurile seculare de stejari brumarii (peste 25 de metri inaltime), ulmi, plopi albi si negri sau frasini pufosi (considerati o raritate botanica). Grindul Erenciuc, situat in sudul lacului cu acelasi nume, gazduieste singura padure naturala de arini din Delta Dunarii, loc de cuibarit pentru vulturul codalb.

Prin importanta sa ca zona piscicola, cinegetica si turistica, precum si prin varietatea unica in Europa a faunei ornitologice, Delta Dunarii a fost inclusa (in 1990) de UNESCO in circuitul rezervatiilor mondiale ale biosferei. In afara miilor de turisti, cercetatori din toata lumea au vizitat si studiat Delta, printre ei fiind si marele oceanolog francez Jacques Yves Cousteau, care a intreprins in 1991 un amplu program de cercetare a Deltei.POTI MERGE
GRATIS LA
DISNEYLAND
TAINELE SPORTULUI MINTII TAINELE
SPORTULUI
MINTII
SCOALA
DE FOTBAL
PENTRU COPII
TORTURI
PENTRU
ANIVERSARI
Copyright Editura IMPRIMA Conditii si drepturi de autor

Online: 2 utilizatori
Membri: