Acasa | Revista Pici | Comenzi | Fotomodel | Expozitie | Contact Concurs | Inscriere | Intra ca membru  

Castelul Peles

Situat in Sinaia, pe Valea Prahovei, Castelul Peles este un adevarat simbol al istoriei moderne si contemporane a tarii noastre. Construit in a doua jumatate a secolului al XIX-lea la comanda lui Carol I al Romaniei, castelul adaposteste numeroase colectii de arta, fiind el insusi un monument de arhitectura deosebit de frumos.


Astazi, Pelesul, devenit muzeu, este vizitat de nenumarati turisti romani si straini.

Principele Carol I, ales domn al Romaniei in 1866, viziteaza pentru prima data Sinaia in luna august a acelui an, ramanand incantat de frumusetea respectivelor locuri. Pe vremea aceea, Sinaia era un mic sat de munte, numit Podul Neagului. Domnitorul hotaraste construirea unui castel intr-un loc retras si pitoresc: Piatra Arsa. Cativa ani mai tarziu, in 1872, el cumpara terenul (1000 de pogoane), iar lucrarile incep in 1873, sub conducerea arhitectului Wilhelm von Doderer. Mai intai, lucratorii au depus eforturi pentru a stapani elementele capricioase ale naturii, cum ar fi cursurile subterane de apa sau alunecarile de teren.

Celor 300 de muncitori care au lucrat aici le-au trebuit doi ani pentru terminarea amenajarilor; in tot acest timp, domnitorul a supravegheat personal, in detaliu, lucrarile. In 1875 se pune piatra de temelie a castelului, sub care sunt ingropate cateva zeci de monede de aur de 20 de lei, primele monede romanesti cu chipul lui Carol I.

In 1883 are loc inaugurarea oficiala a Pelesului, pe care domnitorul l-a vazut ca pe un “sediu” al noii dinastii. Iar asezarea sa pe Valea Prahovei nu era intamplatoare. Nu departe, la Predeal, era pe vremea aceea granita Romaniei cu Austro-Ungaria. Insa, in viitor, dupa unirea Transilvaniei cu Vechiul Regat, castelul se va gasi chiar in inima tarii.

Pelesul va capata apoi o tot mai mare importanta, devenind resedinta de vara a familiei regale romane, care petrecea aici destul de multa vreme, de obicei din mai pana in noiembrie. Aici s-au tinut importante intruniri politice, cum au fost Consiliile de Coroana din 1914 (cand s-a hotarat neutralitatea Romaniei din primul razboi mondial, care tocmai incepuse) si 1925.

Castelul a gazduit multe personalitati ale vremii, scriitori, muzicieni, dar si regi si regine. Cea mai importanta vizita a fost aceea a batranului imparat al Austro-Ungariei, Franz Joseph, in 1896. Acesta a facut o multime de fotografii cu acel prilej, fiind impresionat de frumusetea si bogatia castelului. In 1906 se astepta o noua vizita a imparatului, cu ocazia sarbatoririi a 40 de ani de domnie a regelui Carol I. Cu acest prilej a fost amenajat la castel apartamentul imperial, insa vizita lui Franz Joseph nu a mai avut loc.

Dupa construirea acestei resedinte de vara, a crescut si importanta localitatii, care - din 1874 - ia numele de Sinaia, dupa manastirea care se gaseste aici si unde Carol I poposea inainte de construirea Pelesului. In 1880, localitatea este declarata oras.

Dar Pelesul nu avea pe vremea lui Carol I doar importanta politica, ci era si un lacas de cultura. Sotia sa, regina Elisabeta (Carmen-Sylva, pe numele ei de scriitoare) i-a incurajat mult pe artisti. Ea insasi a scris o carte de povesti pentru copii, numita Povestile Pelesului. La castel aveau permanent rezervate apartamente muzicianul George Enescu si poetul Vasile Alecsandri.

Chiar dupa inaugurarea sa din 1883, Pelesul va mai suferi modificari, extinzandu-se mereu. La forma actuala se ajunge abia in 1914. Castelul are 160 de camere si mai multe intrari si scari interioare. Turnul central masoara nu mai putin de 66 de metri inaltime (cat doua blocuri cu 10 etaje)! Pe langa Pelesul propriu-zis, in zona au mai fost inaltate inca doua constructii mai mici, Pelisorul si Foisorul.

Pelisorul a fost construit intre 1899 si 1902 de arhitectul Karel Liman, cel care a avut o contributie importanta si la terminarea castelului Peles. Pelisorul fusese destinat initial regelui Ferdinand (pe tron intre 1914 si 1927) si reginei Maria. Ea l-a decorat cu mult gust, remarcandu-se “dormitorul auriu”, capela si “camera de aur” din interiorul acestuia. Foisorul era fosta cabana de vanatoare a regelui Carol I si avea “doar” 42 de incaperi. In 1932, acesta a ars si a fost apoi reconstruit.

Pelesul adaposteste nenumarate colectii de arta, mobilier, vaze pretioase, carti si arme vechi. De exemplu, in sala armelor exista peste 4000 de piese (acestea sunt asezate pe pereti, formand panoplii). Aici se gasesc si numeroase armuri germane din secolele XVI - XVII, precum si o armura completa de cal si cavaler, unica in tara noastra. Multe ferestre sunt impodobite cu vitralii, adica bucati de sticla colorata prinse in rame de plumb, asamblate in asa fel incat sa constituie imagini foarte frumoase, reprezentand scene mitologice si chiar scene din legendele populare romanesti, asa cum sunt cele din vechea sala de muzica.

Pelesul are si o sala de teatru, cu o mica scena si 60 de locuri, plus loja regala. Castelul avea dotari foarte moderne pentru epoca in care a fost construit. De exemplu, plafonul de sticla al holului de onoare este mobil, putand fi actionat de un motor electric. Inca din 1883, castelul are incalzire centrala.

Pelesul a avut o importanta deosebita pentru istoria tarii noastre. Aici s-a nascut, in 1893, viitorul rege Carol al II-lea (1930 - 1940), primul rege al dinastiei nascut pe pamant romanesc. In 1921, la Foisor, s-a nascut fiul sau, regele Mihai. In 1921, are loc la Peles, nunta principesei Ileana, una dintre surorile lui Carol al II-lea, la care participa o multime de personalitati ale vremii, inclusiv primul ministru de atunci, Nicolae Iorga. Doi ani mai tarziu au loc serbarile semicentenarului castelului Peles (50 de ani de la inceperea lucrarilor).

Castelul va ramane resedinta a familiei regale pana in 1948, cand este confiscat de regimul comunist. In 1953, Pelesul va deveni muzeu, dar trebuie spus ca el putea fi vizitat, inca de pe vremea regelui Carol I. In 1990, si Pelisorul este deschis publicului spre vizitare.POTI MERGE
GRATIS LA
DISNEYLAND
TAINELE SPORTULUI MINTII TAINELE
SPORTULUI
MINTII
SCOALA
DE FOTBAL
PENTRU COPII
TORTURI
PENTRU
ANIVERSARI
Copyright Editura IMPRIMA Conditii si drepturi de autor

Online: 2 utilizatori
Membri: