Acasa | Revista Pici | Comenzi | Fotomodel | Expozitie | Contact Concurs | Inscriere | Intra ca membru  

Bucegii

Muntii Bucegi fac parte din Carpatii Meridionali, aflandu-se in partea rasariteana a acestora.

Ei sunt marginiti la sud de Subcarpatii de curbura, la nord de Depresiunea Brasovului, la este de Valea Prahovei, iar la vest de Valea Dambovitei.


Prin frumusetea lor deosebita si prin existenta unor monumente ale naturii unice in tara noastra (cum ar fi Babele si Sfinxul), Bucegii reprezinta o destinatie turistica importanta. Acesti munti atrag numerosi excursionisti atat vara (cand sunt accesibile cele mai interesante trasee montane), cat si iarna (cand ii rasfata pe iubitorii zapezii).

Aceasta zona muntoasa este formata practic din mai multe subgrupe: Muntii Bucegi, Muntii Piatra Craiului, Muntii Leaota, Magura Codlei. Toate acestea sunt accesibile iubitorilor de excursii alpine, care pot escalada cele mai inalte varfuri, cum sunt Varful Omu (2505 m), Varful Baciului (2338 m), Varful Leaota (2133 m).

Bucegii pot fi caracterizati prin evidentierea a trei platforme, la altitudini diferite. Cea mai joasa este platforma Predealului, la 1000 de metri altitudine; urmeaza apoi platforma Rau-Ses (la 1200, care ajunge pana la 1600 de metri), iar cea mai inalta este platforma Borascu, la 2000 de metri.

Acesti munti cu aspect specific, foarte pitoresc, au uneori forme ciudate, date de conglomeratele de roci si de calcarele din care sunt alcatuiti. Asa s-au format ei in timpul Erei cuaternare, odata cu toti Carpatii Meridionali, in timpul unui proces numit orogeneza (formarea muntilor).

Bucegii sunt intretaiati de mai multe zone depresiona-re, aflate la joasa altitudine, si care reprezinta locuri de traversare a acestora. Asa sunt culoarul Prahovei, modelat de raul cu acelasi nume, care reprezinta si limita dintre Carpatii Meridionali si Carpatii Orientali, sau culoarul Rucar-Bran, situat intre Bucegi-Leaota si Piatra Craiului. Raurile care strabat Bucegii sunt Ialomita, Prahova, Barsa si Dambovita. La topirea zapezilor, primavara, aceste ape au un debit foarte mare; exista chiar pericolul surparii malurilor, din cauza vitezei cu care vin din amonte (zona cea mai inalta) catre aval (zona joasa). Pentru a opri aceste fenomene si pentru a folosi forta apelor la producerea de electricitate, pe raurile Dambovita si Ialomita s-au construit baraje si hidrocentrale. Au luat astfel nastere cateva lacuri artificiale, construite de om, dar care adauga un plus de frumusete acestor locuri.

Vegetatia Bucegilor depinde si ea de altitudine, fiind dispusa pe mai multe “etaje”: padurea de fag, padurea de stejar, padurea de molid si brad si, respectiv, vegetatia alpina - la cea mai mare inaltime.

Padurea de fag urca pana la 1300 - 1500 de metri inaltime. Aceasta exista uneori in amestec cu conifere (brad, molid). In padurile de fag cresc si arbusti, precum alunul, cununita, caprifoiul, paducelul etc. Pe trunchiurile arborilor creste iedera, iar pe jos intalnim fragii de padure, matraguna, precum si ferigi si ciuperci. Uneori, pe scoarta copacilor cresc iasca si licheni. In poieni si luminisuri pot fi intalnite, vara, o multime de flori de munte.

La un nivel superior, pana la 1800 de metri, intalnim padurea de stejar. Ciupercile sunt mai putin numeroase aici, dar ferigile cresc din abundenta.

Urcand mereu, depasim padurile de foioase si ajungem la cele de conifere (brad si molid), care raman verzi si iarna. Deseori, cele doua tipuri de paduri se “amesteca”, si printre brazi intalnim si mesteceni, copaci frumosi, cu scoarta alba, usor de recunoscut. In luminisuri cresc coacaze de munte, afine si zmeura, iar printre arbori, ferigile, lichenii (iubitori de umbra si umiditate) si multe soiuri de ciuperci.

In sfarsit, pe cele mai inalte platouri si creste ale muntilor, padurile dispar facand loc vegetatiei alpine - cam de la 2000 de metri in sus. Aici traiesc arbusti pitici, cum ar fi jepul sau jneapanul (primus mugo), care creste in tufe dese; afinul, coacazul etc. Pe cele mai mari inaltimi nu mai intalnim decat pajisti alpine si vegetatie formata din ierburi (tundra alpina). Aici vantul sufla foarte puternic si nici un copac nu ar rezista la aceste inaltimi. Doar salvia pitica mai creste, pe ici-pe colo, in zonele mai adapostite. Toate aceste plante profita din plin de vara foarte scurta, cand infloresc, impodobind pajistile Bucegilor cu minunate flori multicolore. Printre acestea, se remarca si o raritate: floarea de-colt sau floarea-reginei (leontopodium alpinum), specie ocrotita prin lege.

In Bucegi exista rezervatii la Sinaia si Piatra Craiului.

Animalele care traiesc in acesti munti sunt cele obisnuite in Carpati: cocosul de munte, iepurele, cerbul, caprioara, ursul, veverita. In rauri inoata pestritii pastravi. Pe cele mai mari inaltimi intalnim specii rare, ca acvila de munte si capra neagra.

Ploile sunt abundente iar temperaturile - destul de scazute. Pe creste, vanturile bat cu o mare putere.

In Bucegi exista anumite curiozitati ale naturii, formatiuni calcaroase despre care nu se stie exact daca sunt numai opera naturii (vanturi, ploi, eroziune) sau si a omului. Este vorba despre “Sfinx” si “Babe”. Sfinxul se gaseste la 2216 metri altitudine si seamana cu un chip omenesc. Unii cercetatori au crezut ca a fost sculptat de o mana omeneasca si ca ar reprezenta o suprema zeitate a unor triburi indoeuropene din vechime (N. Densusianu). Ca o curiozitate, s-a constatat ca “Sfinxul” din Bucegi are aceeasi inaltime cu celebrul Sfinx de la Gizeh, din Egipt (si acesta, tot cu chip omenesc), semanand si cu o statuie a lui Zeus gasita in Italia.

Nu departe se gasesc “Babele”, formate si ele prin actiunea apei si a vantului; dar nu se stie daca nu a intervenit si omul la modelarea lor. Ele se afla la Varful Baba, si de aici se poate pleca spre mai multe directii, inclusiv spre celebra Cruce de pe Caraiman. Aceasta a fost inaltata intre anii 1926 si 1928 in memoria eroilor din primul razboi mondial si masoara 33 de metri, fiind vizibila de la mare distanta.POTI MERGE
GRATIS LA
DISNEYLAND
TAINELE SPORTULUI MINTII TAINELE
SPORTULUI
MINTII
SCOALA
DE FOTBAL
PENTRU COPII
TORTURI
PENTRU
ANIVERSARI
Copyright Editura IMPRIMA Conditii si drepturi de autor

Online: 3 utilizatori
Membri: