Acasa | Revista Pici | Comenzi | Fotomodel | Expozitie | Contact Concurs | Inscriere | Intra ca membru  

Tapirii

Cei care au citit “O calatorie spre centrul Pamantului”, una dintre nemuritoarele carti semnate de Jules Verne, isi amintesc - probabil - de cei trei curajosi exploratori care au coborat in adancimea unui crater islandez. La sute de kilometri sub scoarta pamantului, aventurierii au descoperit o mare subterana si multe specii de animale preistorice.

Printre acestea, Jules Verne povesteste despre un tapir urias care trebuia sa infrunte o aratare ciudata, o combinatie de rinocer, cal, hipopotam si camila...

Cartea este, desigur, o fictiune, dar adevarul este ca tapirii traiesc pe pamant din preistorie, de atunci trebuind insa sa supravietuiasca in conditii vitrege, fiind vanati de oameni, dar si de alte animale carnivore mai mari sau mai puternice. Doar cateva triburi indiene (in special din America de Sud) refuza sa ucida tapirii, deoarece ii considera animale sfinte, in care Tapirii traiesc in doua regiuni complet diferite si foarte departate ale lumii: sud-estul Asiei (India, Thailanda, Sumatra) si America de Sud (din sudul Mexicului, Venezuela, pana la sud de Paraguay si Brazilia). Fiind aproape in totalitate erbivori, ei prefera sa isi stabileasca teritoriul pe pajisti sau in padurile tropicale, neaparat in apropierea unei ape.

Tapirii sunt animale destul de precaute, de obicei chiar sperioase, intrand rareori in conflict cu alte specii. De altfel, ei prefera sa se ascunda ziua si sa isi caute hrana dupa apusul soarelui, cand nu este foarte riscant sa fii vazut de pradatori. Pe intuneric, tapirii cauta suprafetele acoperite cu iarba sau pe care cresc arbusti si tufe, din care se infrupta pe saturate. Mananca frunze, muguri, seminte si fructe - aproape orice le ofera vegetatia din teritoriul pe care traiesc, ba chiar si plante acvatice, asemanatoare algelor. La aceste delicatese din apa pot ajunge datorita faptului ca sunt si foarte buni inotatori, zbenguiala prin namol fiind una dintre “distractiile” lor preferate.

Tapirii au corpul foarte asemanator cu al porcului (un pic mai mare, uneori), capul este alungit, iar ratul este un fel de “nas” foarte dezvoltat, care ii face sa aiba o infatisare cu totul speciala. De altfel, acest rat alungit este folosit de tapir pentru cautat si apucat, aproape in acelasi fel in care elefantul isi utilizeaza trompa. De obicei, tapirul traieste de unul singur, cu exceptia perioadelor de imperechere, atunci cand femelele cauta compania unui mascul puternic. Puiul de tapir se naste dupa 13 - 14 luni de gestatie, iar dupa alte 10 - 12 devine matur, ca infatisare si conformatie. Tapirii traiesc, in medie, aproximativ 30 de ani.

Corpul tapirului este lung (chiar si peste doi metri) si acoperit aproape in intregime de un par rar si ravasit, inchis la culoare (negru la cele mai multe dintre rase, dar si maroniu sau gri), exceptie facand exemplarele indiene, care sunt pe jumatate negri (partea din fata) si pe jumatate albi (partea din spate). De asemenea, toti tapirii au o coada foarte scurta, la unele dintre rase aceasta fiind aproape insesizabila. Ochii lor sunt mici si adanciti, situati pe cele doua parti ale capului, ovali si nu foarte mobili (tapirii sunt nevoiti sa isi intoarca deseori capul pentru a privi in directii diferite). Picioarele sunt scurte, dar zvelte si egal dezvoltate (fiind la fel de mari cele din fata si cele din spate).

Desi nu poate fi considerata - inca - o specie pe cale de disparitie, familia tapirilor trebuie sa faca fata unei tot mai chinuitoare restrangeri a teritoriului in care ei prefera sa traiasca (din cauza despaduririlor masive care se fac in zone pe care urmeaza sa se practice agricultura), dar si vanatorii acestor mamifere, care a devenit un fel de sport distractiv in unele tari sud-americane.

Specia tapirilor se imparte in patru mari rase, clasificate dupa zonele in care traiesc, dar si dupa anumite caracteristici. Astfel, exista tapirul de campie (tapirus terrestris), numit si brazilian sau sud-american, care traieste in padurile tropicale din America de Sud, cel care apare in multe dintre miturile si legendele indiene. Ruda sa care traieste la inaltimi mai mari a fost numita tapirul de munte (tapirus pinchaque), intalnit pe platourile inalte din Columbia, Ecuador si Peru. Ambele rase sufera din cauza despaduririlor din zonele amintite. Tot in America de Sud mai traieste si tapirul baird (tapirus bairdii), in special in sudul Mexicului si pe cateva zone restranse din Columbia. Este al doilea ca marime din specia sa, dupa tapirul indian, dar si cel mai mare mamifer terestru din Mexic. Iar “uriasul” familiei, tapirul indian (tapirus indicus) sau asiatic populeaza sud-estul Asiei si reprezinta rasa care a rezistat cel mai bine - destui ani - in conditiile din rezervatii si chiar in parcurile zoologice.



POTI MERGE
GRATIS LA
DISNEYLAND
TAINELE SPORTULUI MINTII TAINELE
SPORTULUI
MINTII
SCOALA
DE FOTBAL
PENTRU COPII
TORTURI
PENTRU
ANIVERSARI
Copyright Editura IMPRIMA Conditii si drepturi de autor

Online: 2 utilizatori
Membri: