Acasa | Revista Pici | Comenzi | Fotomodel | Expozitie | Contact Concurs | Inscriere | Intra ca membru  

Strutii

Strutul (Struthio Camelus) este cea mai mare pasare de pe pamant. Cu o inaltime ce poate depasi doi metri si jumatate (un jucator de baschet american ar parea un pitic pe langa un strut!) si o greutate de peste 120 de kilograme, aceasta uriasa vietate traieste pe Terra inca de pe vremea dinozaurilor, fosilele strutilor descoperite in Africa avand o vechime de 120 de milioane de ani.

Desi are aripi, acestea sunt mici in comparatie cu greutatea si inaltimea, astfel incat strutul nu poate zbura. In schimb, picioarele foarte lungi, terminate cu doua gheare puternice, sunt adaptate la alergat, strutul putand atinge in fuga o viteza de peste 60 de kilometri pe ora. Amintiti-va de haiosul coiot din desenele animate, care incerca mereu sa-l prinda pe vitezomanul “Bip-bip!”.

In prezent, exista trei specii de struti, nici una dintre ele nefiind pe cale de disparitie: strutul african, intalnit in savanele si zonele desertice din centrul Africii, nandu - “ruda” mai inchisa la culoare din America de Sud si emu - sau strutul australian - mai mic decat cel african si lipsit de creasta. Dintre toate speciile, doar strutul de pe continentul negru mai traieste in libertate, ceilalti fiind domesticiti si crescuti in ferme. Aceste crescatorii de struti au aparut la jumatatea secolului 19, pe de o parte pentru a combate disparitia strutilor din cauza vanatorii si pe de alta parte deoarece aceste pasari sunt foarte blande si usor de domesticit.

Viata in libertate a strutului african este aceea a unei pasari obisnuite. Se hraneste in principal cu plante, seminte si insecte. Ocazional, “gusta” si din resturile de animale ramase de la masa pradatorilor carnivori. Pot supravietui perioade lungi fara apa, dar - cand au ocazia - le place sa se balaceasca in oazele sau in baltile din savana tropicala. Strutii traiesc in grupuri mari, de pana la 50 de membri, deseori in compania turmelor de antilope si zebre. Cuibul, sapat cu ghearele direct in pamant, este folosit de mai multe femele, care depun intre 15 si 60 de oua anual. Uriasele oua au o lungime de 15 cm si o greutate de un kilogram si jumatate (echivalentul a 24 de oua de gaina!). Cand cuibul este prea plin, fiecare femela rostogoleste in afara gropii o parte dintre oua, care nu vor fi clocite si se vor usca.

Interesant este faptul ca mama-strut are un simt foarte dezvoltat, recunoscandu-si usor propriile oua fata de cele ale altor femele. Astfel ca nici una dintre ele nu “arunca” afara din cuib ouale alteia! La iesirea din ou, puii masoara 25 de centimetri inaltime, au dungi bej sau maro pe corp, ajungand la maturitate dupa 2 - 3 luni, sub ingrijirea atenta a strutului mascul.

Penele atat de cautate ale strutilor sunt in general cele inchise la culoare (de la maro pana la negru), masculii avand si pene albe, foarte lungi, pe aripi si coada. Desi nu ii folosesc la zbor, aripile au o mare importanta pentru strut: tin de cald in perioadele friguroase si “fac vant” atunci cand este foarte cald; de asemenea, miscarea aripilor sus-jos (ca si cum ar zbura) ii ajuta foarte mult la alergat pentru o viteza mai mare, precum si in “luptele” dintre masculi. Referitor la viteza, strutul este printre cele mai rapide vietati terestre, putand depasi in alergare chiar si antilopele. Cele doua gheare de la fiecare picior sunt foarte puternice, bine adaptate pentru alergat, dar si pentru aparare.

Strutul poate omori chiar si puii de lei sau alti struti care le pun in pericol cuibul.

Si o dezmintire: strutul nu-si baga capul in nisip! Aceasta legenda provine din faptul ca, in unele cazuri, pentru a nu fi vazut de la departare de pradatori, strutul se ascunde in tufisurile inalte de iarba, indoindu-si gatul atat de mult, incat capul ajunge aproape de pamant.

Deoarece se adapteaza foarte repede la conditiile de captivitate si este considerata “vietate foarte prietenoasa”, strutul a fost domesticit si crescut in ferme speciale inca de la jumatatea secolului trecut. Are nevoie cam de 3,5 kg de hrana pe zi, apa si mult loc pentru a alerga in voie! Se inmulteste foarte usor si este extrem de rezistent la orice conditii de clima sau temperatura, putand trai pana la 70 de ani. Desi acum 150 de ani se punea problema disparitiei lor, in prezent exista pe glob mai mult de doua milioane de struti (in libertate sau domesticiti). Pielea de strut este foarte cautata ca materie prima pentru imbracaminte si incaltaminte, in timp ce penele sunt accesorii des intalnite in lumea modei (sau se folosesc la sters praful!).

Carnea este, de asemenea, o delicatesa, fiind considerata mai buna pentru organism decat carnea de pui sau de curcan. Ouale sunt foarte gustoase, iar gaoacea este folosita ca obiect de ornament, comertul cu oua de strut incrustate fiind dezvoltat mai ales in America de Nord. De asemenea, triburile africane folosesc gaoacele ca pe niste linguri mari in care isi pastreaza apa de baut sau pentru spalat!



POTI MERGE
GRATIS LA
DISNEYLAND
TAINELE SPORTULUI MINTII TAINELE
SPORTULUI
MINTII
SCOALA
DE FOTBAL
PENTRU COPII
TORTURI
PENTRU
ANIVERSARI
Copyright Editura IMPRIMA Conditii si drepturi de autor

Online: 2 utilizatori
Membri: