Acasa | Revista Pici | Comenzi | Fotomodel | Expozitie | Contact Concurs | Inscriere | Intra ca membru  

Soparlele

Rude cu serpii, dar si cu crocodilii, soparlele reprezinta - numeric - mai mult de jumatate din totalul reptilelor de pe glob, adica din marea clasa din care fac parte.

SOPARLELE De la exemplare de cativa centimetri, pana la uriasi de 3 metri, soparlele sunt impartite in aproximativ 3500 de specii, foarte diversificate ca aspect, anatomie, hrana preferata si fel de reproducere. De regula, soparlele au picioare si cozi lungi. In cazul in care sunt prinse, multe pot scapa de agresor abandonandu-si coada (in locul acesteia crescandu-i una noua). Majoritatea soparlelor traiesc pe sol si se hranesc cu insecte, dar exista si cateva specii de astfel de reptile ai caror reprezentanti sunt adevarati cataratori (cameleonul si geko). In mod obisnuit, soparlele se inmultesc in urma depunerii unor oua mici, cu coaja elastica, dar mai sunt si unele care nasc pui vii. Ca si diversitatea, si raspandirea acestor reptile cu picioare este foarte mare: soparlele traiesc in aproape toate zonele globului, preferand totusi locurile cu clima calda. Pentru ca spatiul nu ne permite sa facem o prezentare complexa, vom scrie in randurile urmatoare numai despre cateva dintre speciile de soparle, considerate cele mai raspandite sau mai interesante.

GUSTERUL
Aceasta soparla cu pielea verde, stralucitoare, are o coada aproape de doua ori mai lunga decat restul corpului (avand, in total, circa 40 de centimetri). Culoarea sa o ajuta sa nu fie vazuta pe sol si in copaci - locurile in care traieste, hranindu-se cu insecte, paianjeni si - rar - cu puii unor pasari. Gusterul se reproduce depunand oua, iar in lunile de iarna hiberneaza in scorburi sau in crapaturile stancilor. Gusterul - care traieste in centrul si sudul Europei - are si o ruda foarte rezistenta la temperaturi extrem de scazute: Lacerta vivipara, singura specie de soparle care se inmulteste la nord de Cercul Polar!

SOPARLA ALERGATOARE VARGATA
Este mica (pana la 20 de centimetri lungime), dar poate fi numita campioana rapiditatii din familia soparlelor: pe distante scurte, ea poate atinge o viteza de 30 de km/h, aproape egala cu recordurile din atletism. Are corpul subtire, coada foarte lunga si traieste in estul si centrul Statelor Unite, in locuri deschise, bazandu-se pe viteza pentru a scapa de atacatori. Soparla alergatoare vargata face parte dintr-o familie numita “cozi de bici”, formata din peste 200 de specii, toate traind numai pe continentele americane. Unele dintre acestea prezinta un interes sporit pentru cercetatori deoarece sunt alcatuite numai din femele si se pot reproduce fara a se imperechea.

NAPARCA
Desi seamana cu un sarpe mai mic, naparca este, de fapt, o soparla fara picioare, ea deosebindu-se de serpi din multe puncte de vedere (isi poate inchide ochii si este capabila sa-si “piarda” coada cand este atacata). Traieste in Europa, Asia si nordul Africii, avand o lungime care nu depaseste 50 de centimetri. Naparca sta multa vreme ascunsa, iesind din adapost in zori sau la asfintit, adesea dupa ce ploua, pentru a vana insecte, paianjeni si limacsi. Femela depune pana la 12 oua, din care ies imediat pui.

GEKO
Numele acestei soparle este transcrierea sunetului cu care masculii incearca sa atraga femelele - de obicei dupa lasarea intunericului. Tot noaptea se si hraneste acest animal acrobatic, care se catara pe ziduri in cautare de insecte (sau chiar alte soparle) si care chiar poate alerga cu capul in jos! Geko este capabil de astfel de performante datorita faptului ca degetele de la picioarele sale din spate sunt turtite si prevazute cu sute de mii de perisori agatatori microscopici. Traieste in sudul si sud-estul Asiei, dar cel mai frecvent poate fi intalnit in zonele tropicale, unde are conditii climaterice ideale. Femela Geko depune - de obicei - doua oua in acelasi timp. Acestea sunt la inceput moi si lipicioase, dar in scurt timp se intaresc.

CAMELEONUL
Capacitatea sa de a isi schimba culoarea (fie pentru a se “camufla”, fie pentru a exprima anumite stari) l-a facut pe cameleon sa fie vestit in toata lumea, dar i-a si transformat numele in porecla pentru oamenii cu mai multe fete. Aceasta soparla este perfect adaptata pentru viata in copaci, de aici vanand intr-un mod foarte original: daca zareste vreo insecta, intinde rapid spre aceasta limba sa cu varful lipicios, la fel de lunga ca tot restul corpului. Cei mai multi dintre cameleoni traiesc pe continentul african, unii dand nastere la pui vii, altii depunand oua pentru reproducere.

IGUANA
Specia comuna este una dintre cele mai mari soparle vegetariene din lume, corpul sau putand atinge o lungime de 2 metri. In ciuda dimensiunilor si a infatisarii sale amenintatoare, iguana comuna este un vegetarian inofensiv, din ce in ce mai multi oameni (e drept, excentrici) crescand acasa un astfel de exemplar, ca animal de companie. In mediul sau natural, iguana traieste in America de Sud si Centrala, petrecandu-si cea mai mare parte a timpului stand la soare, pe crengile cele mai inalte ale copacilor din apropierea unei ape. Desi adultii sunt suficient de mari si de puternici pentru a se apara de majoritatea atacurilor, ei prefera sa nu se complice atunci cand sunt luati prin surprindere: sar din copac direct in apa si se indeparteaza inotand. De altfel, aceasta abilitate a iguanei comune de a inota este si mai dezvoltata la ruda sa, iguana marina - singura reptila din lume care intra in mare (in apele din jurul Insulelor Galapagos).

VARANUL
Numit si Dragonul de Komodo (dupa numele insulei indoneziene pe care traieste), varanul este cea mai mare soparla din lume, fiind studiate exemplare care ajunsesera la o lungime de trei metri. Face parte dintr-o grupa de soparle uriase numite monitori si este un animal carnivor suficient de puternic incat sa poata dobori un cal! Are picioare musculoase si o limba lunga, bifurcata la varf, cu care “analizeaza” aerul, detectand astfel prada sau ramasitele unor animale moarte. Pe vremuri, varanii puteau fi vazuti pe suprafete intinse din Indonezia, dar acum mai supravietuiesc - doar pe cateva insule - mai putin de 5000 de exemplare, protejate prin lege.POTI MERGE
GRATIS LA
DISNEYLAND
TAINELE SPORTULUI MINTII TAINELE
SPORTULUI
MINTII
SCOALA
DE FOTBAL
PENTRU COPII
TORTURI
PENTRU
ANIVERSARI
Copyright Editura IMPRIMA Conditii si drepturi de autor

Online: 2 utilizatori
Membri: