Acasa | Revista Pici | Comenzi | Fotomodel | Expozitie | Contact Concurs | Inscriere | Intra ca membru  
TABERE DE VARA 2014

Randunelele

Randunelele sunt printre pasarile considerate vestitori ai primaverii. An de an, venirea lor ne produce o adevarata incantare, iar felul in care isi construiesc, cu atata migala, cuiburile, este uimitor. Acesti mici arhitecti sunt de asemenea adevarati acrobati ai zborului si neintrecuti vanatori de insecte. Pasari delicate, randunelele trezesc in sufletele celor mici interesul pentru viata pasarilor migratoare si fascinatia fata de aceste zburatoare.

Randunelele fac parte din familia Hirundinidae si sunt pasari de dimensiuni mici, avand intre 13 si 20 de centimetri. Traiesc in emisfera nordica, in Asia, Africa, Europa si America de Nord. Cele din Europa sunt pasari migratoare, care “locuiesc” pe acest continent din primavara pana in toamna, iarna petrecand-o in Africa.

Cea mai cunoscuta este hirundo rustica, randunica obisnuita, numita si randunica domestica. Aceasta este o pasare cu spatele si capul de culoare negru-albastrui, pieptul alb si gusa de culoare roscata. Are o silueta foarte eleganta, iar coada este terminata cu doua pene mai lungi si subtiri - celebra “coada de randunica” in forma de “V”. Este cea mai cunoscuta randunica, larg raspandita in America de Nord, Europa si Asia, precum si in Africa de Nord. O intalnim practic in toate zonele de relief, mai putin in muntii inalti.

Randunica isi alege habitatul (adica locul in care traieste) in functie de prezenta insectelor zburatoare cu care se hraneste (musculite, libelule, furnici zburatoare si altele). Micuta pasare prinde insectele din zbor (uneori poate zbura cu viteza foarte mare, schimbandu-si brusc directia in aer). Ea poate atinge o varsta de pana la 8 - 10 ani, iar viteza cu care zboara ajunge la 160 de km/ora.

Este o vanatoare neintrecuta, dar are nevoie de spatii largi, deschise, pentru aceste performante. De aceea, prefera campiile si chiar parcurile din marile orase pentru a vana, dar nu prea o intalnim in paduri, unde desisul copacilor nu ii ofera suficient spatiu. De asemenea, prefera apropierea apelor sau chiar a mlastinilor, din doua motive. In primul rand, pentru ca pe aici zboara o multime de insecte - hrana bogata pentru randunica. Apoi, pentru ca ea are nevoie de pamantul moale, de lutul si de malul care se afla din belsug in astfel de zone, pentru construirea cuibului.

Acest cuib este amplasat in cele mai diverse locuri, mai ales sub stresinile caselor, dar si in poduri, garaje, chiar in interiorul caselor (atunci cand exista o deschidere permanenta spre exterior). Cuibul este construit din pietricele unite intre ele cu mal si are in general o forma semicirculara cu o deschidere pe unde intra si ies pasarelele. Este captusit cu paie si puf, pentru a fi cat mai confortabil. Un caz incredibil, dar adevarat, s-a petrecut atunci cand o randunica a picat in zbor pe spatele unei pisici, smulgandu-i cu ciocul cateva fire din blana moale, pentru a-si captusi cuibul! Constructia acestui adapost dureaza cam o saptamana. Au fost intalnite cuiburi de randunica in cele mai ciudate locuri: intr-o cabina de tractor abandonat, in lampi agatate in tavanul grajdurilor...

In 1978, in Franta, s-a descoperit un cuib de randunica construit in gura unui bidon de lapte, agatat de un cui deasupra solului. In alt caz, randunelele si-au construit cuibul sub streasina unui vagon de tren care parcurgea zilnic un traseu de 3 km!

Dupa cum se vede, acestor pasari nu le lipseste niciodata inventivitatea.

Randunica face 3 pana la 6 oua, din care ies puii. Acestia sunt hraniti apoi cu insecte, uneori chiar cu cate o libelula mai mare decat ei! S-a calculat ca pentru hranirea tuturor puilor, o randunica ajunge sa faca nu mai putin de 400 de zboruri pe zi!

Dupa ce puii au crescut, ei nu mai sunt hraniti de parinti, pentru a-i determina sa iasa din cuib si sa invete astfel sa zboare.

Tot din familia Hirundinidae mai fac parte lastunul de casa si lastunul de mal. Ei se deosebesc de randunelele obisnuite prin faptul ca sunt ceva mai mici, au un colorit usor diferit al penajului, iar coada nu mai are acele prelungiri caracteristice. Lastunul de casa are spatele negru-albastrui, iar lastunul de mal - maroniu. Acesta din urma este singura randunica astfel colorata. Traieste in Europa si isi petrece iarna in Africa, la sud de Sahara. Vietuieste pe falezele inalte, unde isi sapa un cuib in forma de gaura in pamant, pe orizontala, care poate ajunge la adancimea de un metru. Apoi, acesta este captusit cu fire de iarba si pene.

Dintre toate pasarile migratoare, randunica este cea mai cunoscuta. De fapt, este prima pasare care i-a facut pe oameni sa-si dea seama de acest ciudat fenomen al migratiei. Multa vreme, s-a crezut ca randunelele petrec iarna ascunse sub pamant sau chiar sub apa! Abia spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, celebrul naturalist Buffon a aratat ca aceste teorii sunt gresite si ca randunelele isi petrec probabil iarna in tari mai calde. Unii naturalisti, pentru a verifica acest lucru, au avut ideea de a lega fire de ata colorata de piciorusele unora dintre aceste pasari, pentru a li se putea urmari traseul dintr-o tara in alta. S-au putut astfel trasa hartile migratiilor. De exemplu, randunica strabate distante imense: din Europa traverseaza in zbor Marea Mediterana, pentru a ajunge in nordul Africii. Dar aici calatoria nu s-a terminat.

Isi continua zborul catre sud, traversand desertul Sahara pentru a ajunge in final in regiunea unde ierneaza si unde, evident, este cald si se gaseste hrana din belsug. Aceste pasari parcurg distante de pana la 10.000 km. Multe dintre ele cad, epuizate, in timpul migratiei, in apa Marii Mediterane si se ineaca. Uneori se intampla sa se lase in zbor pe puntea cate unui vapor, ca sa se odihneasca. Este o proba de rezistenta pe care totusi curajoasele zburatoare o trec in fiecare an, revenind de fiecare data in Europa, nu doar in aceleasi regiuni de unde au plecat, dar chiar la aceleasi cuiburi!

Principalul motiv pentru care migreaza este cautarea hranei. Iarna, insectele zburatoare pe care le consuma randunelele lipsesc complet din Europa, in schimb in Africa se gasesc din abundenta.

In luna aprilie, primele randunele se intorc in Europa. Bine ati revenit acasa!



POTI MERGE
GRATIS LA
DISNEYLAND
Retete Haplea - Bucataria pe intelesul tuturor BLOGUL
LUI
HAPLEA
ECHIPAMENT
SI ACCESORII
PENTRU INOT
TORTURI
PENTRU
ANIVERSARI
Copyright Editura IMPRIMA Conditii si drepturi de autor

Online: 8 utilizatori
Membri: