Acasa | Revista Pici | Comenzi | Fotomodel | Expozitie | Contact Concurs | Inscriere | Intra ca membru  

OILE

Se spune ca sunt cele mai blande dintre animalele domestice. Iar cresterea oilor a fost dintotdeauna o ocupatie rentabila, asigurand oamenilor lapte (si derivate ale acestuia), lana si carne. Blandetea si lipsa totala de agresivitate a oilor sunt si mai evidente in cazul puilor acestora. Asa a ajuns sa se spuna, de cu mii de ani in urma, ca "Iisus a fost condamnat si a murit ca un miel nevinovat" si de aici provine obiceiul de a sacrifica un miel pentru Sarbatoarea Pastelui.

Oile sunt mamifere rumegatoare, din familia ovinelor (celelalte membre ale neamului fiind caprele) si au fost - se pare - primele animale domesticite, cu mii de ani in urma. Potrivit opiniei celor mai multi dintre experti, stramosul direct al oii domestice din zilele noastre este muflonul, un fel de oaie salbatica originara din sud-vestul Asiei. Totusi, in comparatie cu rudele sale domestice, muflonii sunt animale robuste, cu par aspru, negru spre cafeniu, doar iarna fiind protejati de un strat de lana moale (pe dedesubt). Masculii salbatici au coarne mari, care se curbeaza inapoi, spre umeri si care sunt folosite ca adevarate arme, cu care se bat, lovindu-se cap in cap.

O alta oaie salbatica traieste in vestul Americii de Nord, pe un areal de peste 3.000 de kilometri, din Canada pana in nordul Mexicului. Este vorba despre muflonul american, un animal intalnit adesea pe coamele stancoase din apropierea Oceanului Atlantic.

Pentru ca iarba si frunzele sunt usor de gasit, dar greu de digerat, unele mamifere s-au adaptat la acest gen de hrana: au un stomac format din patru camere si mesteca "mancarea" de doua ori. Este vorba despre rumegatoare, categorie din care fac parte oile, caprele, dar si bovinele, antilopele, cerbul, girafa si alte animale inrudite. Atunci cand rumegatoarele inghit hrana pascuta, aceasta ajunge in doua dintre camerele stomacului, amestecata cu saliva. De asemenea, microorganismele inghitite odata cu "meniul" descompun hrana si o fac mai usor de digerat. Apoi, animalul regurgiteaza (aduce inapoi hrana in gura) si mesteca din nou - proces numit rumegat. Dupa rumegat, inghitita din nou, hrana trece in celelalte doua camere ale stomacului si este digerata.

Dar, pentru ca, la noi, clima nu asigura o vegetatie permanenta, pastorii traditionali au fost nevoiti sa isi mute periodic turmele, in cautarea hranei. Aceasta este transhumanta: o migratie periodica a ciobanilor si a turmelor de oi, primavara de la ses la munte (sau de la sud la nord), iar toamna de la munte la ses (sau de la nord la sud), cu scopul asigurarii hranei. Din povestea vietii la stana si a transhumantei s-a nascut cea mai cunoscuta creatie populara romaneasca: "Miorita". Titlul baladei este diminutivul cuvantului mioara, care denumeste o oaie tanara, de la varsta de 1 an pana la 2. Pentru ca am ajuns la terminologie, sa mai amintim alte cateva cuvinte. Berbecul este masculul oii, noatenul este un miel dupa intarcare pana la doi ani, iar adapostul intregii familii se numeste stana, locul ingradit pentru muls fiind denumit strunga. Seful ciobanilor de aici este baciul, iar printre preparatele facute din lapte de oaie se numara urda si casul.

Denumita stiintific Ovis aries, oaia este animalul domestic crescut in cele mai multe dintre tarile lumii, existand un numar extrem de mare de rase. Marea majoritate a acestora au corpul acoperit cu lana alba sau crem, dar exista si rase cu par negru, maro sau chiar roscat. Īn Romania, crescatorii de oi prefera rasele Merinos si Caracul (de la mieii acesteia se obtin pielicele cu par matasos si buclat numite astrahan). Relativ usor de hranit prin pasunat, oilor li se suplimenteaza acum hrana cu diverse vitamine si minerale pe care nu le gasesc in iarba si nutret.

Oaia face de obicei un singur miel, dar numarul nasterilor multiple (doi sau chiar trei miei) a tot crescut in ultima vreme, datorita atat imbunatatirii raselor, dar si felului in care sunt hranite viitoarele "mame". Tot gratie progresului stiintei (in special al medicinei veterinare), majoritatea bolilor care decimau pe vremuri turmele de oi sunt acum sub control. Si astfel, cresterea oilor continua sa fie una dintre principalele surse de carne, mai ales in conditiile in care, din motive religioase, numerosi oameni nu consuma carne de porc (musulmanii) sau de vita (unii dintre budisti).

OAIA DOLLY
5 iulie 1996. Este data la care a avut loc prima clonare reusita a unui mamifer, adica "formarea" unui viitor pui dupa modelul genetic al celulelor unui exemplar matur. Nasterea micutei oi Dolly a fost anuntata pe 22 februarie 1997, ca o mare reusita a echipei de oameni de stiinta conduse de Ian Wilmut, de la Institutul Roslin, din Scotia. Numita mai intai cu codul "6LL3", prima oaie clonata a fost botezata apoi cu prenumele cantaretei si actritei Dolly Parton, la sugestia crescatorilor de ovine care au sprijinit acest proiect. Dar clonarea a avut sustinatori doar cat a fost prezentata ca un experiment genetic si atat timp cat nu s-a pus problema de a se face acelasi lucru si in cazul oamenilor. Imediat cum cei mai curajosi dintre geneticieni au adus in discutie clonarea umana, numarul oponentilor a crescut continuu, iar guvernele mai multor state chiar au interzis prin lege aceasta posibila incercare.

Oaia Dolly a trait doar sase ani, pana la 14 februarie 2003, fiind apoi impaiata si expusa la Muzeul Regal Edinburgh.



POTI MERGE
GRATIS LA
DISNEYLAND
TAINELE SPORTULUI MINTII TAINELE
SPORTULUI
MINTII
SCOALA
DE FOTBAL
PENTRU COPII
TORTURI
PENTRU
ANIVERSARI
Copyright Editura IMPRIMA Conditii si drepturi de autor

Online: 1 utilizator
Membri: