Acasa | Revista Pici | Comenzi | Fotomodel | Expozitie | Contact Concurs | Inscriere | Intra ca membru  

Maimutele

Maimutele sau primatele fac parte din categoria celor mai inteligente mamifere de pe pamant. Au un vaz extrem de dezvoltat, sunt foarte bune cataratoare, avand degete in loc de gheare, fapt care le ajuta foarte mult la prins si la sarit din copac in copac.

In lume exista 233 de specii de primate: 172 de maimute propriu-zise si 61 de specii de pre-maimute, ultimele existand pe pamant de peste 70 de milioane de ani. Cele mai cunoscute si mai interesante specii sunt maimutele mari (urangutanul, gorila si cimpanzeul), maimutele mici - cum ar fi gibonul si primatele (babuinul, mandrilul, maimuta urlatoare si tamarinul).

Urangutanul (sau Omul-padurilor in limba indoneziana) este un mamifer greoi si mare, cu blana roscata, care traieste in padurile ecuatoriale din insulele Borneo si Sumatra, in arhipelagul indonezian. Sunt animale arboricole, facandu-si culcusul numai in varful copacilor, unde si traiesc aproape 90% din viata. Acesti uriasi ai arborilor ating greutati de peste 120 kg si o inaltime de circa 1,2 metri. Urangutanii sunt vietati nesociabile (mai ales masculii), care se bat deseori pentru cuibul in care isi cresc puii. Micii urangutani se nasc o data la 8-9 ani si raman agatati de mama lor aproape 2 ani, pe langa care stau pana la 8 ani, cand parasesc culcusul.

Hrana de baza a “omului-padurilor” sunt in principal fructele, mai ales un soi anume de pepene salbatic. De asemenea, fiind animale omnivore, mananca si mici animalute, frunze, flori, termite sau larve de fluturi. Stiati ca urangutanul este cel mai mare mamifer arboricol din lume?

Gorila face parte, ca si urangutanul, din categoria maimutelor foarte mari, existand doua specii mai cunoscute: gorilele vestice si cele estice, ambele pe cale de disparitie, putine exemplare putand fi intalnite doar in cateva tari din centrul si vestul Africii (Uganda, Zair, Congo sau Rwanda). Mai mare decat celelalte maimute din familia ei, gorila adulta poate avea pana la 150 kg si o inaltime de 1,7 metri. Traieste in grupuri numite haremuri, conduse de unul sau doi masculi dominanti, alaturi de 5-6 femele si mai multi pui, masculii fiind inlocuiti cand ajung la varsta de 12 ani.

Gorilele sunt vegetariene, hrana lor constand in plante, radacini, seminte si foarte multe fructe, pe care le gasesc la sol, fiind maimutele care traiesc cel mai mult pe pamant, si nu in copaci.

Stiati ca gorila de munte, care traieste in zona vulcanilor Virunga din Uganda si Zair, este cea mai rara dintre speciile de maimute?)

Cimpanzeul este maimuta cea mai inteligenta, fiind favoritul studiilor asupra capacitatilor intelectuale, precum si al gradinilor zoologice. Majoritatea cimpanzeilor traiesc in muntii si padurile din Africa, hranindu-se cu fructe, plante, deseori cu pui de mistreti sau puii altor mici animale si, ocazional, cu termite. Este des intalnit in grupuri mari, fiind un mamifer foarte sociabil.

Stiati ca cimpanzeii inteleg foarte usor limbajul international al semnelor, existand exemplare care, invatate de oameni, pot vorbi cu acestia prin cel putin 200-300 de semne?

Babuinul (Papio Ursinus) este cea mai mare maimuta din familia primatelor din Noua Lume, fiind - in comparatie cu rudele amintite mai sus - un animal relativ mic: nu depaseste 35-40 kg si 60 cm inaltime. Babuinii traiesc in Etiopia, Somalia sau chiar Peninsula Arabiei, convietuind in grupuri mari, de pana la 200 de membri, impartiti in bande de cate 8-10 haremuri, conduse fiecare de un mascul. Hrana de baza este formata tot din plante, fructe sau pui de porc mistret. Masculul babuin este mai interesant ca studiu decat femela, el avand pielea capului, gatului si umerilor rosie, neacoperita de blana. Ajunge la maturitate la 7 ani si tine sub o comanda stricta toate femelele din harem, crescand adesea puii orfani.

Stiati ca babuinii, in captivitate, pot trai pana la 37 de ani?)

Mandrilul este o ruda mai mica a babuinului, fiind intalnit in Africa Centrala si de Vest (Camerun, Gabon sau Congo). Ca si celelalte maimute, este omnivor, mancand plante, fructe sau termite, traieste in grupuri mari (20-50 de maimute) care se aduna in cete numeroase si foarte galagioase, de pana la 200 de mandrili. Femela face un singur pui, pe care il naste intre decembrie si aprilie, mandrilul avand sanse de viata de pana la 40 de ani (in captivitate).

Stiati ca mandrilul este cea mai colorata maimuta, avand nasul rosu inconjurat de diferite nuante de albastru strident?

Maimuta urlatoare - ca si gibonul (sau maimuta care canta) - este o specie de primate care, dupa cum ii spune si numele, scoate niste sunete ciudate in timpul imperecherii sau in timpul luptelor cu alti masculi, ca un cantat prelung. Traieste in padurile ecuatoriale bogate in frunze ce contin multa apa din Brazilia, Paraguay si Argentina, fiind o maimuta arboricola si diurna (doarme noaptea si se hraneste ziua); coboara uneori din copaci pentru a bea apa. Maimutele urlatoare femele au blana aurie pana la galben-inchis (in timp ce masculii sunt complet negri la maturitate) si nasc un singur pui, care foarte rar supravietuieste.

Stiati ca masculul maimutei urlatoare are limba roz si neagra pe margini?



POTI MERGE
GRATIS LA
DISNEYLAND
TAINELE SPORTULUI MINTII TAINELE
SPORTULUI
MINTII
SCOALA
DE FOTBAL
PENTRU COPII
TORTURI
PENTRU
ANIVERSARI
Copyright Editura IMPRIMA Conditii si drepturi de autor

Online: 6 utilizatori
Membri: