Acasa | Revista Pici | Comenzi | Fotomodel | Expozitie | Contact Concurs | Inscriere | Intra ca membru  

Lupii

Pus deseori sa joace rolul celui rau in basmele si legendele multor popoare, lupul a fost mai mereu nedreptatit de literatura si chiar de istorie.

Povesti celebre - ca Scufita Rosie sau Cei trei purcelusi - i-au facut pe copiii de pretutindeni sa se teama de lupul cel rau care mananca oi, vite si chiar pe bunica, daca se lasa pacalita de acesta si il primeste in casa… Acest sentiment, transformat chiar in ura la nivelul oamenilor maturi, a dus la uciderea in masa a lupilor in cele mai multe tari din Europa si din lumea intreaga, ruda salbatica a cainelui fiind din ce in ce mai aproape de disparitie. Spre mandria noastra, in Muntii Carpati continua sa traiasca in imediata vecinatate a oamenilor aproape o treime dintre lupii europeni, pe care World Wide Fund for Nature (Fondul Mondial pentru Natura) incearca sa-i protejeze prin campanii complexe.

In cadrul acestui proiect, s-a reusit prinderea si apoi instalarea de radio-emitatoare pe un numar de 12 lupi din sapte haite diferite. Apoi, participantii la actiune au petrecut nopti intregi in munti, dormind chiar sub cerul liber, pentru a putea observa comportamentul lupilor.

Luand in considerare toate aceste incercari de a-i salva de la disparitie, se pare ca povestea lupilor din Romania va avea - in viitorul apropiat - un final fericit.

Lupul cenusiu (Canis lupus) face parte din familia canidelor (care mai cuprinde vulpile, sacalii si coiotii) fiind cel mai mare dintre cele patruzeci de rase de lupi cunoscute. Putand atinge pana la un metru inaltime si chiar doi in lungime, acest masiv pradator vaneaza numai noaptea, in special caprioare, elani si reni, hranindu-se in perioadele de criza si cu fructe de padure, pasari, pesti si castori. Aria de raspandire a lupului cenusiu este in principal nordul Americii, doar in cateva state din aceasta zona existand o populatie de lupi destul de mare pentru a nu fi pe cale de disparitie. Haita este formata din 2 pana la 15 lupi, condusa de masculul cel mai puternic, iar membrii grupului sunt in principal familia si “rudele” cele mai apropiate.

Comunicarea este foarte importanta, lupul folosindu-si cunoscutul si infricosatorul urlet pentru a-si chema puii, pentru a aduna haita “la masa” sau pentru a avertiza alte haite asupra unui posibil pericol. Din cauza omului (principalul dusman al lupului), a bolilor si a foametei, aceste animale nu traiesc in salbaticie mai mult de 10 ani.

Pe acelasi continent, dar in sudul Americii de Nord, traieste lupul mexican (Canis lupus baileyi), ajuns pe aceste meleaguri dupa ce a fost practic “gonit” de vanatorii din statele sudice ale S.U.A., ultimul exemplar fiind impuscat in 1970. De aceea, in Mexic exista o lege care interzice vanatoarea lupilor, pedeapsa pentru omorarea lor fiind patru luni de inchisoare. In prezent, singurii lupi care mai traiesc in mediul lor natural provin din centrele speciale de crestere, de unde, cand ating varsta maturitatii (intre 1 si 2 ani) sunt readusi inapoi in liberatate, sub supraveghe-rea atenta a zoologilor. Lupul mexican este cea mai mica rasa dintre speciile cu blana gri (maxim 1,5 metri lungime), iar hrana lor consta din antilope, iepuri sau alte rozatoare.

Una dintre rasele cele mai interesante din punctul de vedere al zonei in care traieste este lupul etiopian, deseori vazut in campiile cu vegetatie ierboasa sau in muntii cu altitudini de pana la 4300 de metri din sudul acestei tari africane. De asemenea, in Etiopia exista si un mare parc national, situat in muntii Bale, unde traiesc singurii 600 de lupi etiopieni din lume; numarul celor care inca mai exista in salbaticie nu depaseste o mie de exemplare. Avand o coada de 33 cm si o greutate de 15 - 18 kg, lupul etiopian se hraneste cu mamifere mici, in special cartite, iepuri sau soareci de camp, adultii mestecand mancarea inainte de a o da puilor. Ca majoritatea lupilor din lume, si cel etiopian este pe cale de disparitie, fiind animal ocrotit prin lege.

Singur pe un teritoriu foarte intins, lupul polar sau arctic este rasa care traieste in cele mai grele conditii: la temperaturi cu mult sub zero grade, cinci luni de intuneric pe an si multe saptamani fara hrana. De aceea, lupii polari nu sunt deloc “mofturosi” la mancare, vanand orice animal pe care-l prind, hranindu-se inclusiv cu oasele, pielea sau blana vietatii respective. Desi traiesc in zona arctica, blana lor nu este alba, putand varia de la rosu, alb sau gri pana la negru. Liberi pe un teren vast si departe de armele oamenilor, totusi lupii arctici nu traiesc, in medie, mai mult de 7 ani. In captivitate au sanse mai mari, reusindu-se performante de viata de pana la 17 ani.

Lupul roscat (Canis rufus) nu este o rasa propriu-zisa, ci o incrucisare reusita intre lupul gri si coiot. Desi este considerat un animal recent aparut, exista totusi fosile care dovedesc prezenta pe pamant a lupului roscat inca de acum 750.000 de ani, fiind cea mai apropiata ruda a primelor specii de caini americani. Traieste in sud-estul Statelor Unite, preferand pentru culcus zonele nisipoase situate de-a lungul coastelor sau scorburile copacilor. Hrana sa consta in pasari, iepuri si rozatoare mici, rar existand doi sau trei lupi care isi unesc fortele pentru a ataca animale mari.

Am vorbit despre lupi albi, etiopieni, roscati, americani si am ajuns, in sfarsit, la fioroasele carnivore cu colti care traiesc si prin zonele noastre: lupii europeni. La fel ca si celelalte rase, si lupul cu blana sura din Europa este, in multe tari, pe cale de disparitie. Astfel, cele aproape 250 de exemplare din Italia sunt ocrotite de lege, la fel ca si in Norvegia, Suedia sau Marea Britanie, tara in care ultimul lup salbatic a murit in 1743! De asemenea, in Spania si Portugalia exista - din 1985 - o organizatie numita “Grupo Lobo”, care are ca scop protectia lupilor in Peninsula Iberica.

Lupul romanesc a fost si este in atentia multor cercetatori din lumea intreaga. Mai mult de atat, din 1994, Fondul Mondial pentru Natura desfasoara un amplu program pentru salvarea lupilor din muntii Piatra Craiului, printre singurii care traiesc in vecinatatea omului. Zona in care “copiii noptii” - cum ii numea Dracula in romanul cu acelasi nume - vin cel mai des in contact cu omul este Brasovul, unde lupii coboara pana la pubelele de gunoi din preajma blocurilor, pentru a cauta hrana.

Din acest motiv, organizatia mai sus amintita a incercat sa le explice oamenilor ca lupul nu ataca oamenii decat in cazuri foarte rare, apropierea animalului de locuinte fiind mai mult o posibila “atractie turistica” decat un pericol pentru viata omului.



POTI MERGE
GRATIS LA
DISNEYLAND
TAINELE SPORTULUI MINTII TAINELE
SPORTULUI
MINTII
SCOALA
DE FOTBAL
PENTRU COPII
TORTURI
PENTRU
ANIVERSARI
Copyright Editura IMPRIMA Conditii si drepturi de autor

Online: 15 utilizatori
Membri: