Acasa | Revista Pici | Comenzi | Fotomodel | Expozitie | Contact Concurs | Inscriere | Intra ca membru  

Ciorile

Ciorile sunt pasari din familia corvidelor (Corvidae este denumirea stiintifica, latineasca), cele mai apropiate “rude” fiindu-le corbii.

Se spune despre ele ca sunt cele mai inteligente dintre toate speciile de pasari, fiind - de asemenea - foarte raspandite pe glob: ciorile traiesc pe aproape toate continentele, nu si in Noua Zeelanda, Antarctica si America de Sud. Ele ocupa - de obicei - spatiile deschise, in apropierea copacilor, totusi. Dar, campurile agricole raman zonele preferate de ciori, araturile fiind deseori “innegrite” de stolurile ce scormonesc dupa ceva de mancare. Deseori le vedem si prin parcuri, sau chiar pe gunoiul menajer de langa casele noastre.

Ciorile adulte sunt negre sau cenusii si cantaresc aproximativ 450 de grame. Penele lor sunt lucioase si au aspect “unsuros”. Ciorile au picioare si gheare puternice. Si ciocul este negru, puternic, avand o forma conica. Puii de cioara au aceeasi culoare ca si adultii, dar au ochi albastrui si cioc roz. Atat ochii, cat si ciocul li se innegresc, pe masura ce cresc. Terminatiile penelor cozilor la pui sunt simetrice si mai ascutite, in timp ce la adulti, acestea devin mai plate si mai late. Penele de pe aripi si coada pot deveni maronii si aspre in prima iarna si primavara de viata, pentru ca mai tarziu, dupa prima naparlire, sa fie mai inchise si mai lucioase.

Ciorile sunt omnivore, adica mananca aproape orice, in special insecte si larvele acestora, viermi, fructe, seminte si nuci. De asemenea, vaneaza animale mici, ca broaste, soareci si mult mai rar chiar pui de iepuri, desi mai degraba prefera animalele moarte. Ce le place cel mai mult e sa fure ouale din cuiburile unor pasari mai mici. Toamna si iarna, ciorile mananca foarte multe nuci. In rest, le place sa-si “bage ciocul” in gunoiul aruncat de oameni. O cioara matura are nevoie de aproape o jumatate de kilogram de mancare pe zi.

Pregatirile pentru venirea pe lume a puilor de cioara incep prin februarie si dureaza pana in iunie (inclusiv). Cuiburile sunt construite de ambii parinti intr-un arbore conifer sau intr-un copac cu lemn tare (salcam, plop, stejar etc.). Femelele depun 4 sau 5 oua de culoare verde deschis cu pete maronii. Cioara-”mama” se asaza pe oua pana se clocesc, timp in care ea asteapta mancarea pe care o aduce “tatal”. Ouale vor fi gata clocite dupa 18 zile, iar puiul va parasi cuibul cand va “implini” 35 de zile.

“Tanara” cioara va ajunge la adevarata maturitate la varsta de 2 ani, dar nici atunci nu se poate spune doar dupa aspectul fizic daca este mascul sau femela. Numai probele de ADN pot indica sexul pasarii.

In salbaticie, ciorile pot trai - in medie - aproximativ 10 ani. Totusi, bolile sau pasarile pradatoare le scurteaza viata. Se cunosc insa si cateva cazuri cu totul deosebite. Cea mai batrana cioara salbatica avea 29 de ani si jumatate cand Asociatia Ornitologilor din Ontario (S.U.A.) i-a determinat varsta, in anul 1988. O a doua clasata in topul “batranelor” implinise 14 ani si sapte luni.

Ciorile au un sistem “social” mai deosebit: toata familia participa la cresterea puilor si ajuta la apararea de pradatori a spatiului in care traiesc. Nu se stie de ce, odata maturi, puii nu-si cauta parteneri ca sa-si intemeieze propria lor familie, ci raman alaturi de “parinti”. Ciorile nu-si protejeaza doar familia, ci si pe alte “rude”. Sunt foarte sociabile si extrem de fidele. Masculul, cand curteaza femela, isi scutura penele, merge tantos si se roteste in jurul ei, pana o cucereste. Odata formata perechea, raman impreuna toata viata.

Multe dintre ciori nu-si parasesc teritoriul lor nici in timpul iernii, chiar daca participa periodic la “intruniri” de grup, pentru a porni impreuna in cautarea hranei. Un numar mare de ciori, de la zeci la sute de mii, se aduna dupa-amiaza intr-un spatiu cu copaci ramurosi si inalti. La amurg, stolul se muta adesea de aici intr-un spatiu unde se poate gasi de mancare.

De asemenea, inteligenta le ajuta pe ciori sa-si chibzuiasca foarte bine proviziile de mancare. Din aceasta cauza, cercetatorilor le este foarte greu sa le prinda in capcane. Ciorile au si o memorie foarte buna. Se spune ca “o cioara nu uita niciodata”, mai ales cand e vorba de a se feri de dusmani sau de a-si aminti ascunzatorile in care au lasat mancarea ce urmeaza a fi consumata.

Ciorile sunt pasari care fac mult zgomot. Spre deosebire de alte zburatoare “sonore”, masculii si femelele corvide au aceleasi cantece (emit acelasi tip de zgomot). Croncane tare, suparator si ritmic. Croncaniturile scurte si ascutite sunt, probabil, “tipete” de alarma sau de alerta. Tipetele mai lungi sunt emise pentru a-si marca teritoriul, pe cand cele duble sau scurte pot servi ca un “indemn la atac” sau pentru a-si avertiza membrii familiei despre existenta unor dusmani. Cateodata, perechile dintr-o familie formeaza un “duet” sau un “cor” de croncanituri. In general, oamenii stiu despre ciori ca fac un zgomot neplacut, dar cateodata ele au un croncanit chiar melodios, pe care-l folosesc membrii de familie intre ei, ca salut sau pentru a se “felicita”. In cazul in care ciorile traiesc in captivitate, in aceeasi colivie, zgomotele scoase de “vecine” devin asemanatoare, in timp. Aceste zgomote ar putea demonstra talentul de a imita, pe care il au de obicei ciorile “de casa”.

Desi ciorile pot strica multe culturi, s-a dovedit ca fac si fapte bune: mananca, de exemplu, insectele daunatoare de pe loturile agricole. Din pacate, faima lor de daunatoare ale terenurilor cultivate le-a transformat in tinte zburatoare pentru vanatori, care impusca ciori mai mult pentru a se distra.

Bufnitele si vulturii sunt alti doi dintre dusmanii ciorilor. De acesti rapitori nocturni, ciorile sunt aparate de culoarea neagra a penelor, care le face aproape invizibile noaptea. Adesea, ciorile se aduna pentru a “incercui” o bufnita sau un vultur care a intrat pe teritoriul lor, incercand sa se apere “in gasca”. Totusi, oamenii raman cei mai periculosi dusmani pentru ciori.POTI MERGE
GRATIS LA
DISNEYLAND
TAINELE SPORTULUI MINTII TAINELE
SPORTULUI
MINTII
SCOALA
DE FOTBAL
PENTRU COPII
TORTURI
PENTRU
ANIVERSARI
Copyright Editura IMPRIMA Conditii si drepturi de autor

Online: 3 utilizatori
Membri: